DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Von der Leyen: UE poate oferi drone și radare pentru granița bulgaro-turcă

Agerpres
graniță Bulgaria Turcia punct de control Kapitan-Andreevo

“Interesul nostru comun este să avem frontiere externe puternice, cea mai urgentă este situația de la granița terestră dintre Bulgaria și Turcia”, a declarat, miercuri, în Parlamentul European, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de Nikolai Jeliazkov, corespondent al BTA. “Putem întări granița cu mijloace de administrare, putem asigura infrastructură și echipamente precum drone și radare, așa cum am făcut în ultimii ani pentru România, Spania, Grecia și Polonia, putem crește prezența Frontex”, a explicat ea, potrivit Dnevnik citat de Rador.

Von der Leyen a menționat că va prezenta aceste și alte propuneri legate de migrație la reuniunea de urgență de săptămâna viitoare a Consiliului European.

Potrivit spuselor sale, este nevoie de acțiuni pentru a reduce migrația ilegală de-a lungul Mediteranei, pentru a lupta împotriva călăuzelor și pentru a extinde posibilitățile de acordare de azil celor care au nevoie și pentru a-i returna cei care nu au niciun motiv să rămână în UE.

Președintele CE a adăugat că încă foarte puține dintre deciziile de returnare a migranților sosiți ilegal sunt puse în aplicare, în timp ce numărul noilor sosiți crește semnificativ.

Von der Leyen a insistat că deciziile de întorcere emise de o țară din UE ar trebui să fie recunoscute în celelalte țări ale UE. Ea a mai raportat că până acum doar câteva sute de refugiați care au primit protecție internațională sunt relocați pe bază de voluntariat între țările europene.

Finanțare europeană pentru gardurile de frontieră

Chestiunea dacă fondurile UE pot fi utilizate pentru finanțarea construcției de garduri de-a lungul frontierelor externe a devenit deosebit de actuală după ce, în timpul unei vizite în Bulgaria, cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că Austria va pleda în fața UE ca Bulgaria să primească 2 miliarde de euro ca ajutor pentru a-și întări securitatea frontierei cu Turcia.

Ulterior, comisarul european pentru afaceri interne, Ilva Johansson, a respins cererea lui Nehammer de finanțare a construcției suplimentare a gardului de-a lungul graniței bulgaro-turce. Ea a subliniat că "nu există bani în bugetul UE pentru asta. Deci dacă cheltuim bani pentru ziduri și garduri, nu vor fi bani pentru alte lucruri".

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a precizat vineri că ea consideră că orice construcție de la frontieră care împiedică trecerea graniței este un zid și nu o poate finanța.

În cadrul dezbaterii despre migrație din Parlamentul European de miercuri, grupul Partidului Popular European a spus că „gardurile și zidurile nu sunt tabu”. În Europa există garduri care sunt necesare în mod excepțional, așa că ar trebui să fie posibil ca CE să finanțeze astfel de construcții, au spus reprezentanții acestei forțe parlamentare.

O opinie opusă a avut grupul socialiștilor și democraților, care a insistat că ridicarea de garduri a fost susținută de dreapta și de extrema dreaptă, dar nu rezolvă problemele. Potrivit acestui grup, este necesară încurajarea migrației legale în UE, deoarece migranții pot fi soluția pentru unele dintre problemele Europei.

Grupul Renew Europe a cerut o îmbunătățire imediată a situației de la frontierele externe și obținerea de rezultate concrete pentru cetățenii europeni.

Verzii au acuzat-o pe președinta Commisiei Europene, Ursula von der Leyen, că a propus un plan pentru a transforma Europa într-o fortăreață. Ei au cerut o bună administrare a frontierei și respectarea legii, inclusiv de către polițiștii de frontieră implicați în respingerea ilegală a migranților. UE a primit Premiul Nobel pentru Pace nu pentru că ridică garduri, nu pentru a închide continentul cu plase, ci pentru lecțiile învățate din nenorocirile trecutului, au rezumat reprezentanții acestui grup parlamentar. Potrivit grupului Identitate și Democrație, propunerile CE sunt „realiste”, deoarece este necesar să se concentreze eforturile pe protejarea frontierelor externe. Conservatorii și reformiștii europeni au mustrat CE pentru afirmațiile că nu există fonduri pentru zidurile de frontieră în bugetul european. Această forță parlamentară a cerut UE să finanțeze construcția zidurilor de frontieră. Stânga a acuzat extrema-dreapta că a insuflat xenofobie în legătură cu un „val de migrație inexistent”. Potrivit acesteia, gardurile de la granițele UE sunt „ziduri ale rușinii”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.