Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vosganian, atac la Iohannis după ce statuia lui Brukenthal a fost vandalizată: 'Există vreo statuie a vreunui erou român la a cărui dezvelire să fi participat?'

turnulsfatului.ro
Brukenthal

Statuia lui Brukenthal de la Sibiu a fost vandalizată de un bărbat necunoscut, care a aruncat cu vopsea în culorile tricolorului pe statuia baronului și a lipit un ambalaj Lidl de statuie. Poliția a deschis o anchetă în acest caz și încearcă să-l identifice pe bărbat. Fostul parlamentar Varujan Vosganian se întreabă retoric la câte inaugurări de statui a participat Klaus Iohannis, în contextul în care președintele a fost prezent la Sibiu când statuia baronului a fost dezvelită.

„Aflăm că statuia baronului Samuel von Bruckental din centrul Sibiului a fost pângărită, vandalizatorul aruncând în ea cu vopsea în culorile tricolorului românesc. Gestul în sine e regretabil, e, totuși, ciudat, că tricolorul românesc poate fi asociat cu cuvinte precum pângărire ori vandalizare. Te gândești, atunci, că mai e ceva la mijloc.

Statuia a fost inaugurată în prezența președintelui României, Klaus Iohannis. Există vreo statuie a vreunul erou român la a cărui dezvelire să fi participat, de asemenea, acest președinte al tuturor românilor?", a spus Varijan Vosganian, pe pagina sa de Facebook.

Președintele a participat la inaugurare

Inaugurată în acest an, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a autorităţilor locale, statuia lui Brukenthal a fost contestată de cei care îl consideră pe baron responsabil de moartea lui Horea, Cloşca şi Crişan.

Protest la Sibiu

În septembrie, aproape 200 de persoane au participat la un protest în centrul Sibiului, cerând ca această statuie să fie dată jos, considerată inadecvată, având în vedere rolul pe care von Brukenthal, ca guvernator al Transilvaniei, l-ar fi avut în răscoala de la 1784, cunoscută şi ca "Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan".

În ziua protestului împotriva statuii lui Brukenthal, reprezentanţii muzeului ce îi poartă numele au scris pe pagina oficială de Facebook: "Chiar dacă Samuel von Brukenthal nu a avut nici o legatură cu execuţia lui Horea, Cloşca şi Crişan, aşa cum ne arată mai mulţi istorici, totuşi Brukenthal l-a trimis la Alba Iulia pe pictorul aflat în acea vreme la Sibiu, Anton Steinwald. Lucrul acesta este bine punctat de cel care s-a ocupat despre Răscoala Lui Horea, D. Prodan, publicată la Bucureşti."

Moștenirea lăsată

Baronul Samuel von Brukenthal, cel care a lăsat moştenire Sibiului un palat şi mai multe colecţii care au dat naştere celui mai vechi muzeu din ţară, are o statuie amplasată în Piaţa Mare din centrul istoric al municipiului reşedinţă de judeţ, la iniţiativa celor din muzeul care îi poartă numele şi a Clubului Rotary, pentru că 2021 este anul care marchează trei secole de la naşterea baronului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.