Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vot covârșitor în Adunarea Generală a ONU: Țările lumii, inclusiv România, condamnă blocada SUA asupra Cubei

dw.com
sua cuba

Adunarea Generală a ONU a votat joi cu o majoritate covârșitoare pentru a condamna pentru al 30-lea an embargoul economic american asupra Cubei, administrația Biden continuând opoziția fostului președinte Donald Trump și refuzând să revină la abținerea administrației Obama din 2016, transmite Associated Press.

La votul din Adunarea Generală, care numără 193 de membri, 185 de țări au susținut condamnarea (inclusiv România), Statele Unite și Israelul s-au opus, iar Brazilia și Ucraina s-au abținut.

Ministrul cubanez de externe, Bruno Rodriguez, a declarat înainte de vot că, din 2019, guvernul SUA "a intensificat asediul în jurul țării noastre, ducându-l la o dimensiune și mai crudă și mai iumană, cu scopul de a provoca în mod deliberat cele mai mari daune posibile familiilor cubaneze".

În primele 14 luni ale administrației Biden, pagubele aduse economiei cubaneze au fost estimate la 6,35 miliarde de dolari, echivalentul a peste 15 milioane de dolari pe zi, a declarat Rodriguez.

Rodriguez a spus că administrația Biden continuă politica de "presiune maximă" a lui Trump. El a spus că, în ciuda unor ajustări pozitive, dar limitate, în ultimele luni, în ceea ce privește zborurile americane către Cuba, remitențele și procedurile consulare, acestea nu modifică în niciun fel "măsurile economice, comerciale și financiare americane".

"Blocada, care a fost înăsprită la extrem, continuă să fie elementul central care definește politica americano-cubaneză", a declarat ministrul de externe.

Consilierul politic american John Kelley a declarat în fața adunării, după vot, că Statele Unite rămân angajate în căutarea libertății și demnității poporului cubanez, se concentrează pe bunăstarea politică și economică a acestuia și își centrează eforturile "pe democrație, drepturile omului și libertățile fundamentale".

El a reamintit că guvernul cubanez a urmărit o reprimare a demonstranților ca răspuns la protestele din iulie 2021 ale zecilor de mii de cubanezi din întreaga insulă care cereau libertate.

El a spus că guvernul cubanez "a folosit, de asemenea, pedepse dure cu închisoarea, chiar și împotriva minorilor, intimidări, tactici, arestări, întreruperi ale internetului, mulțimi sponsorizate de guvern și condiții îngrozitoare de detenție pentru a încerca să îi împiedice pe cubanezi să își exercite drepturile omului".

În timp ce Statele Unite consideră guvernul cubanez responsabil, a declarat Kelley, "populația Statelor Unite și organizațiile americane donează o cantitate semnificativă de bunuri umanitare poporului cubanez, iar Statele Unite sunt unul dintre principalii parteneri comerciali ai Cubei".

Adjunctul ambasadorului cubanez la ONU, Yuri Gala, a răspuns: "Dacă guvernului Statelor Unite i-ar păsa cu adevărat de bunăstarea, drepturile omului și autodeterminarea poporului cubanez, ar putea ridica embargoul."

Statele Unite pledează pentru libertățile individuale în Cuba, a spus Gala, "dar nu au inversat restricțiile care au un impact direct asupra antreprenorilor cubanezi în domenii precum dezvoltarea de software, ospitalitatea și alte domenii".

Anterior, Rodriguez a declarat în fața adunării: "Nu dăm vina pe blocadă pentru toate dificultățile cu care se confruntă țara noastră astăzi".

"Dar cei care neagă impactul foarte grav al acesteia sau nu recunosc faptul că este principala cauză a privațiunilor, a lipsurilor și a greutăților suferite de familiile cubaneze ar eșua să spună adevărul", a spus el.

Rodriguez a acuzat SUA că își folosește puternicele platforme media și de tehnologie digitală "într-o campanie virulentă de dezinformare și denigrare împotriva Cubei". El a spus că SUA recurge la "cele mai diverse metode de război neconvențional, folosindu-i pe copiii, tinerii și artiștii noștri ca ținte ale acestui bombardament politic și mediatic".

Votul de joi, 185-2, a fost similar cu cel din anii precedenți.

Votul Adunării Generale din noiembrie 2019 a fost de 187-3, cu SUA, Israel și Brazilia votând "nu", iar Columbia și Ucraina abținându-se.

Cea de-a 75-a sesiune a adunării a început în septembrie 2020, dar din cauza pandemiei COVID-19, votul asupra rezoluției privind Cuba a fost amânat până în iunie 2021, când votul a fost de 184-2, SUA și Israelul votând "nu", iar Brazilia, Columbia și Ucraina abținându-se.

Rezoluțiile Adunării Generale nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic și nu pot fi puse în aplicare, dar ele reflectă opinia mondială, iar votul a oferit Cubei o scenă anuală pentru a demonstra izolarea SUA în eforturile sale vechi de zeci de ani de a izola națiunea insulară din Caraibe.

Embargoul a fost impus în 1960, în urma revoluției conduse de Fidel Castro și a naționalizării proprietăților aparținând cetățenilor și corporațiilor americane. Doi ani mai târziu, acesta a fost întărit.

Apoi, președintele cubanez Raul Castro și președintele Barack Obama au restabilit oficial relațiile în iulie 2016, iar în acel an SUA s-au abținut pentru prima dată la rezoluția care cerea încetarea embargoului. Însă succesorul lui Obama, Donald Trump, a criticat dur situația drepturilor omului din Cuba, iar în 2017 SUA au votat din nou împotriva rezoluției...

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.