Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VOT DIASPORA: Bogdan Aurescu recita poezia lui Melescanu si Corlatean / DOCUMENT

bogdan aurescu

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a fost interpelat de deputatul PDL Valeria Schelean cu privire la modul in care au fost organizate sectiile de votare in Diaspora la alegerile prezidentiale din noiembrie. Raspunsul ministrului dovedeste ca nu face altceva decat sa adopte exact acelasi discurs ca si predecesorii sai demisionari: Teodor Melescanu si Titus Corlatean.

Deputatul ridica mai multe intrebari pornind de la metodologia folosita in stabilirea numarului de sectii, pana la solicitarea de cifre exacte privind numarul de sectii cerut de ambasadori si consuli si numarul de sectii realizat in final.

Deputatul Valeria Schelean precizeaza ca intrebarile sale sunt suscitate si de faptul ca au fost aruncate mai multe acuze in spatiul public privind responsabilii pentru proasta organizare a alegerilor in Dispora, unele dintre acuzatii vizandu-l chiar pe premierul Victor Ponta si pe vicepremierul Liviu Dragnea care ar fi actionat premeditat. Ea doreste lamuriri de la ministrul Aurescu pentru a putea identifica mai usor responsabilii.

Insa Ministrul Bogdan Aurescu nu numai ca nu ii raspunde punctual la intrebari, nu ii ofera detaliile solicitate, dar nici nu gaseste alte argumente decat predecesorii sai demisi tocmai pentru ca nu au putut gestiona corect situatia. Care este vinovatul de serviciu? - BEC, mai exact lipsa de claritate din raspunsurile BEC.

Iata intrebarile deputatei:

Care a fost metodologia pe baza careia s-a stabilit in cursul acestui an (2014) numarul de sectii de votare in Diaspora pentru alegerile prezidentiale din 2 si 16 noiembrie?

Care au fost criteriile analizate la nivelul Ministerului Afacerilor Externe pornind de la care s-aluat o decizie in acest sens? V-as ruga, de asemnea, sa-mi prezentati etapele procesului de analiza si de decizie prin care s-a ajuns la infiintarea unui numar de sectii de votare care s-a dovedit insuficient pentru apetitul democratic al romanilor.

Prin comunicarile pe care le-au avut cu centrala MAE in vederea pregatirii alegerilor prezidentiale, care au fost solicitarile exacte privind numarul de sectii de vot ale fiecarui ambasador sau consul implicat in organizarea procesului electoral din 2 si 16 noiembrie?

V-as ruga sa-mi prezentati detaliat aceste informatii, indicand numarul de sectii cerute pentru fiecare tara (pe baza documentelor furnizate de persoanele mai sus amintite), numarul de sectii stabilite de catre MAE si motivul, legal sau de alta natura, al eventualelor diferente.

Iata raspunsul primit de la ministrul Aurescu:

Lista sectiilor de vot organizate cu ocazia scrutinului din 2014 a fost stabilita prin Ordinul Ministrului Afacerilor Externe, avandu-se in vedere inclusiv numarul de sectii de vot organizate la precedentele exercitii electorale, precum si numarul de cetateni romani care si-au exprimat dreptul de vot la scrutinele anterioare.

Cu privire la suplimentarea sectiilor de votare pentru cel de-al doile tur de scrutin (...) a fost solicitata precizarea clara a temeiului legal si a termenelor legale de infiintare a unor noi sectii si de constituire / contestare a birourilor electorale ale acestora. Raspunsurile BEC au fost apreciate, la acel moment, ca nefiind de natura sa clarifice aspectele mentionate mai sus.

Interpelarea integrala s deputatei PDL poate fi consultata aici: Interpelare.pdf

Raspunsul ministrului Bogdan Aurescu, integral aici: Raspuns.pdf

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.