Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Votul asupra rezoluţiei pro-palestiniene prezentată de Kuweit în Consiliul de Securitate al ONU a fost amânat

consiliul de securitate ONU

Votul asupra unei rezoluţii prezentate de Kuweit în Consiliul de Securitate al ONU prin care se solicită protecţie pentru palestinieni în Fâşia Gaza şi în Cisiordania ocupată a fost amânat pentru vineri, după ce ambasadoare americană Nikki Haley a anunţat că-şi va folosi dreptul de veto pentru a bloca adoptarea textului, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Votul prevăzut iniţial pentru joi a fost amânat în cele din urmă pentru vineri, la ora 19.00 GMT. 

Nikki Haley a descris textul Kuweitului, care reprezintă ţările arabe în Consiliul de Securitate, drept "o abordare în mare parte unilaterală care este decadentă din punct de vedere moral şi care nu ar servi decât la subminarea eforturilor de pace în curs între israelieni şi palestinieni". 

SUA au distribuit propriul proiect de rezoluţie care îi reproşează grupării Hamas violenţele recente din Gaza şi cer ca Hamas şi Jihadul islamic "să înceteze orice activităţi violente şi acţiuni provocatoare, inclusiv de-a lungul barierei de securitate", potrivit textului consultat de AFP. 

Nu este clar dacă va avea loc şi un vot asupra textului american, care ar putea să nu se bucure de suficientă susţinere. 

Kuweitul şi-a prezentat proiectul de rezoluţie în urmă cu două săptămâni, solicitând iniţial o misiune de protecţie internaţională pentru palestinieni, după moartea a circa 60 de oameni, doborâţi de tiruri israeliene la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza. 

Versiunea finală a textului propus de Kuweit face apel la "luarea în considerare a unor măsuri care garantează securitatea şi protecţia" civililor palestinieni şi cere ca secretarul general al ONU Antonio Guterres să prezinte un raport privind un posibil "mecanism de protecţie internaţional". 

Cel puţin 122 de palestinieni au fost ucişi de tiruri ale armatei israeliene de la sfârşitul lui martie, majoritatea de-a lungul barierei de securitate israeliene.

Citește și: Noul guvern italian respectă echilibrul între cele două forţe populiste

Marţi, în Fâşia Gaza şi în împrejurimile sale din teritoriul israelian s-a produs cea mai gravă confruntare militară între cele două tabere de la războiul din 2014. Hamas şi aliatul său Jihadul islamic au lansat zeci de obuze de mortieră şi rachete în direcţia Israelului, care a replicat lovind zeci de ţinte ale celor două grupări în Fâşia Gaza. 

"Rezoluţia face apel la Israel să înceteze imediat acţiunile sale de autoapărare, dar nu menţionează acţiunile agresive ale Hamas împotriva forţelor de securitate israeliene şi ale civililor", a precizat Nikki Haley în comunicatul său. 

Ea a afirmat că "SUA se vor folosi cu siguranţă de dreptul lor de veto în cazul proiectului de rezoluţie al Kuweitului". 

Dacă această afirmaţie se va materializa, ar fi a doua oară când ambasadoarea SUA la ONU îşi foloseşte dreptul de veto într-o rezoluţie legată de conflictul israeliano-palestinian. În decembrie, SUA şi-au utilizat dreptul de veto împotriva unei măsuri susţinute de celelalte 14 ţări membre ale Consiliului, care respingea decizia lui Trump de a transfera ambasada americană la Ierusalim. 

Potrivit lui Nikki Haley, orice ţară care ar susţine textul Kuweitului "va arăta cu claritate că nu este aptă să ia parte la negocieri credibile între cele două părţi". 

Pentru a fi adoptat, un proiect de rezoluţie trebuie să primească nouă voturi de la 15 membri ai Consiliului şi niciun veto de la membrii permanenţi care sunt Marea Britanie, China, Franţa, Rusia şi SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.