Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Votul în diaspora: Cu ce soluții alternative a venit Teodor Meleșcanu

Teodor Melescanu

Ministerul Afacerilor Externe propune mai multe modificări ale legislaţiei electorale, printre care introducerea votului anticipat prelungit cel puţin trei zile în cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, a metodelor alternative de vot, inclusiv votul prin corespondenţă, pentru toate tipurile de scrutine, şi redefinirea noţiunii de secţie de votare din perspectiva perimetrului acesteia, a precizat luni secretarul general al MAE Laura Elena Chiorean, potrivit Agerpres.

Chiorean a prezentat aceste propuneri la şedinţa Comisiei parlamentare speciale privind elaborarea legislaţiei electorale.

"Propunem mai multe modificări ale sistemului de votare. Propunem introducerea votului anticipat prelungit cel puţin trei zile înaintea procesului electoral organizat în cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare. Este foarte important de susţinut că, din momentul în care MAE a primit primele solicitări de prelungire a timpului de votare, am înaintat solicitările către BEC, însă răspunsul pe care l-am primit de la BEC şi STS a fost că secţiile se închid la ora 21,00 că trebuie respectate prevederile legale", a explicat secretarul general al MAE.

Citește și: Scandal uriaș! Apare numele fratelui Laurei Codruța Kovesi

Ea a mai spus că este imperativă introducerea metodelor alternative de vot, inclusiv votul prin corespondenţă pentru toate tipurile de scrutine.

MAE mai propune înfiinţarea şi utilizarea unui website pentru înscrierea alegătorilor, astfel încât numărul lor va putea fi cunoscut din timp pentru a permite stabilirea numărului secţiilor de votare.

"Mai propunem redefinirea noţiunii de secţie de votare din perspectiva stabilirii perimetrului acesteia, fiind discuţii cu privire la perimetrul secţiei de votare, dacă ne referim doar la sală sau şi la curtea misiunii diplomatice", a menţionat aceasta.

Alte propuneri ale MAE vizează introducerea posibilităţii de prelungire a timpului de desfăşurare a procesului de votare prin decizie a preşedintelui secţiei de votare; eliminarea limitărilor legate de numărul maxim al membrilor Birourilor electorale, cabine de vot, ştampile, astfel încât acestea să fie adaptate la condiţiile din secţiile de votare; înlocuirea listelor suplimentare printr-un terminal informatic sau un dispozitiv de prelucrare digitală a semnăturii alegătorilor; creşterea numărului de terminale informatice; posibilitatea tipăririi buletinelor de vot la nivelul misiunilor diplomatice.

Secretarul general al MAE a prezentat în comisie şi problemele identificate la alegerile din 26 mai.

"Este clar că MAE şi-a atins tot ce înseamnă capacitatea logistică, inclusiv capacităţile umane pentru desfăşurarea în bune condiţii a alegerilor. Principala cauză, din punctul nostru de vedere, se referă, pe de o parte, la dublarea scrutinului pentru Parlamentul European cu referendumul. În practică, timpul de vot pentru un cetăţean era de 2 minute şi s-a ajuns la 6-8 minute, pe care cetăţeanul le-a petrecut în incinta secţiei de votare, ceea ce a dus la imposibilitatea exercitării dreptului de vot. (...) Votul, pe de altă parte, a fost complicat pentru unele persoane, erau trei urne, multă lume stătea îndelungat în cabina de vot. MAE a admis, a aprobat absolut toate solicitările care au sosit de la misiunile diplomatice şi de la oficiile consulare", a mai spus aceasta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.