Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce s-a întâmplat duminică, în București, la votul pentru alegerea primarilor?

Fenomenul USB a fost unul extrem de straniu. Dacă ne uităm pe toate sondajele făcute în timpul campaniei electorale, putem vedea că, cel puțin în cazul, sectoarelor, USB și candidații săi la primăriile de sector apăreau cu o cotă de maxim 3-4%. E adevărat, în cazul candidatei de la sectorul 1, se putea vedea un salt destul de mare, iar în sondaje se putea observa un procentaj care se apropia de 9-10%.

Nicușor Dan era în ascensiune. El apărea în sondaje, într-adevăr, pe locul 2.

Și totuși ce s-a întâmplat în ultima săptămână? Mai mulți sociologi au spus că înainte cu două zile, în sondajele de calibrare făcute pentru realizarea exit-pollului de duminică, USB apărea pe un trend ascendent foarte puternic.

A fost acesta doar rezultatul nemulțumirilor acumulate în timp la adresa PNL? Da, este una din cauze, dar a fost o explozie care a precipitat acest val, iar această explozie s-a numit Cătălin Predoiu și strategia sa. Iată cele 3 greșeli făcute de Predoiu.

  1. Predoiu a avut ca temă centrală retragerea sa sau a lui Nicușor Dan, în funcție de rezultatele din sondaje, pentru ca Firea să nu ajungă Primar General. Deși știa, încă de la început, că este pe locul 3, Predoiu a sperat că va crește în primele 2 săptămâni de campanie. Nu a fost așa. Cu toate acestea, Predoiu a plusat în primele săptămâni de campanie, în primele confruntări televizate, această temă ocupând spațiu larg de dezbatere.
  2. Predoiu anunță că va veni și va prezenta un sondaj care îl arată pe el ca fiind cel care poate să o bată pe Firea. Acest lucru nu s-a mai întâmplat. Predoiu nu a mai prezentat niciun sondaj. În schimb, Nicușor Dan, chiar în ultima săptămână prezintă un sondaj făcut de casa de sondaj cu care ani de zile a lucrat PDL. Rezultatul Nicușor Dan pe locul 2. Atenție. Se poate observa că diferența era una mult mai mică, decât diferența care a rezultat în urma votului.
  3. Predoiu atacă sondajul CSOP-TNS, realizat la comanda lui Nicușor Dan. PNL atacă cu materiale informative candidatul USB. În loc să se retragă, Predoiu atacă la baionetă. Candidatul serios, care pledase pentru unitatea dreptei, dă dovadă de ipocrizie. A fost unul din factorii care au creat o mare nervozitate în rândul electoratului bucureștean.

 

Rezultatele acestei campanii?

  • o demobilizare extraordinar de mare a electoratului liberal care nu s-a mai prezentat la vot;
  • crearea impresiei că votul util -înseamnă vot pentru Nicușor Dan;
  • mobilizarea unui vot anti-PNL, al celor care în trecut au votat liberalii, dar care acum au vrut să dea un vot de blam liberalilor, nemulțumiți de procesul de reformare intern;
  • mobilizarea electoratului progresist, coagularea votanților antisistem al foștilor macoviști, în jurul lui Nicușor.

Rezultatele s-au văzut. Cele mai bune exemple le vedem la sectoare. Oameni total necunoscuți, au ajuns să ocupe locul doi. Cazurile cele mai relevante le putem observa în sectoarele 3 și 6, acolo unde candidații USB au ocupat locul doi. În sectorul 6, candidatul USB a reușit să depășească un independent, pe Ștefan Florescu, care era dat chiar posibil câștigător.

Desigur, cauzele de fond sunt altele. PNL a creat o așteptare mare după alegerile prezidențiale pe care nu le-a confirmat. Schimbarea celor 3 candidați a creat impresia unui partid în vrie. Și aici, Cătălin Predoiu are partea sa de vină. A refuzat cu obstinație această candidatură. A acceptat, abia în ceasul al 12-lea, când nu mai avea cum să refuze. Cu toate acestea, scorul PNL putea fi mult mai mare, dacă în această campanie nu aveam acest joc stupid de-a retragerea. Orice procent în plus conta enorm în bătălia cu PSD-ul lui Dragnea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.