Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Votul prin corespondență și cetățenia pentru toți românii

www.realitatea.net
vot, referendum
Uniunea Salvați România a publicat un proiect de lege care,  printre altele, promovează votul prin corespondență atât pentru străinătate cât și pentru România.
Deși partidul privește ușor diferit problema, este vorba de fapt de a acorda drept de vot persoanelor care se întâmplă să nu aibă acte doveditoare ale rezidenței reale în circumscripția în care votează, fie că ace știa locuiesc în România fie că locuiesc în străinătate.
Ideea de a lega drepturile cetățenești de disciplina rezidențială este eminamente comunistă. Pe vremea lui Ceaușescu prezența la domiciliu putea condiționa accesul la muncă,  sănătate,  educație și in general la puțina libertate care era permisă.
După 1989 situația s-a liberalizat treptat.
Astăzi, dacă îndrăznești să locuiești în afara domiciliul declarat la poliție, pardon, primărie, poți totuși să lucrezi, să ai un medic de familie, și, în anumite condiții, să îți dai copilul la școală. Dreptul la vot este ultimul mare drept care este refuzat celor care nu locuiesc la domiciliu sau reședință declarată. Statul este mulțumit să le acestora impozit pe salarii sau să primească redevențe, dar mai puțin deschis în a asculta opinia lor când este vorba de vot.
În plus, deși CCR este de altă părere, mi se pare că separarea între cei care lucuiesc în străinătate și cei care locuiesc în țară este discriminatorie, reflectând opnii depășite despre ceea ce înseamnă a călători. Astăzi, este mai ușor să vii la București de la Roma (unde, oricum, există secție de votare în ambasadă) decât este să vii de la Alba Iulia. Faptul că gândim în continuare România și restul UE ca și categorii distincte nu are nici o legaura cu timpul, costul și disconfortul trăite în mod eral ci doar cu prejudecăți moștenite de pe vremea trenurilor și a căruțelor de poștă. De aceea, filosofia propunerii mi se pare excelentă.
(Full disclaimer: în cadrul campaniei Politică fără Bariere an militat pentru exact acest gen de reforme)
Desigur, nedeclararea domiciliului sau reședinței reale poate fi contrară legii. Nimeni nu spune ca încălcarea legii să nu fie penalizata. Dar să fie penalizata o singură dată și nu de două ori.
Precizare: Propunerea USR exclude alegerile locale (motive logistice) și pe cele europarlamentare (mai ușor de votat, posibilitatea apariției mandatului unic în viitor).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.