Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Votul prin corespondenta intra in linie dreapta ... de maine

vot corespondenta

Votul prin corespondenta intra in linie dreapta de maine. Desi nu este prima data cand Comisia de Cod Electoral fixeaza termene clare pentru inceperea dezbaterilor pe fond, se pare ca de aceasta data, marti, vor incepe discutiile pe proiectul de lege elaborat de AEP.

La sedinta de luni, reprezentantii PSD, PNL si UDMR au prezentat AEP-ului si Comisiei de Cod Electoral raspunsurile la o serie de intrebari adresate de Autoritate.

Citeste si: Zgonea sare la gatul Autoritatii Electorale. Votul prin corespondenta, amanat din nou

Gabriel Vlase, presedintele Comisiei a prezentat raspunsurile PSD:

"Votul prin corespondenta se va aplica la alegerile parlamentare din 2016 si cu completari ulterioare pentru turul doi al alegerilor prezidentiale.

Ne vom adresa alegatorilor cu resedinta sau domiciliu in strainatate.

Inregistrarea alegatorilor din strainatate trebuie facuta in termen de 6 luni inainte de fiecare proces electoral.

Data limita de receptionare a votului - propunem AEP sa vina cu alte modalitati de receptionare din alte tari, eu am vazut 3 zile inainte de ziua votului in anumite tari.

Nu au dreptul sa voteze si la sectia de vot, cei inregistrati sa voteze prin corespondenta. Vor fi stersi din listele electorale".

Mihai Voicu, fostul presedinte al Comisiei a prezentat raspunsurile PNL:

"Votul prin corespondenta se va aplica incepand cu alegerile parlamentare din 2016, si ulterior la europaralementare si la prezidentiale.

Poate fi folosit de cei cu domiciliu sau rezidenta in strainatate.

Inregistrarea alegatorilor sa faca inainte de fiecare proces electoral in parte.

Votul prin corespondenta este un vot anticipat - sa poata incepe la o data limita, ca sa fie definitiva lista candidaturilor si sa se incheie cu 24/48 de ore inainte de ziua scrutinului.

Inscrierea inseamna ca voteaza doar prin corespondenta, putem accepta asta desi propusesem ca aaca primeste plicul dar nu il expediaza si se razgandeste poate vota la sectie cu conditia predarii plicului"

UDMR, prin vocea lui Marton Arpad are o obiectie importanta - nu doreste ca votul prin corespondenta sa de aplice decat alegerilor prezidentaile, fiind dezavantajati de voturile din diaspora la alegerile parlamentare si europarlamentare.

"In conformitate cu prevederile legilor pe care le-am votat, doar pentru alegerile prezidentiale poate fi luat in considerare votul prin corespondenta.

Inregistrarea sa se faca la 1 aprilie din anul electoral - E mult mai greu sa ii inregistreze, sa le trimita scrisorile,

Receptionarea votului sa fie cu 48 sau 24 de ore inainte de ziua votului.

Daca votezi prin corespondenta, nu mai votezi si la urna", a spus Marton Arpad.

Presedintele Comisiei a propus ca marti sa fie o noua sedinta in care sa se discute pe proeictul AEP-ului, miercuri urmand sa fie o noua sedinta pentru ajustarea proiectului. Dorinta Comisiei este ca saptamana viitoare sa inainteze proiectul de lege Senatului.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.