Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vremuri complicate pentru românii din Marea Britanie. Ce se întâmplă cu locurile de muncă

londra

Economia Marii Britanii este amenințată de nivelul scăzut al forței de muncă. Aparent nu se așteaptă că acest nivel să mai crească la cel de dinainte de pandemie și, astfel, constituie o amenințare pe termen lung la adresa economiei UK, a avertizat Banca Angliei.

Tendința era deja în scădere, datorită numărului tot mai mare al persoanelor care s-au născut după război și care acum ajung la vârsta de pensionare. Pe de altă parte, oficialii băncii din Marea Britanie pun la îndoială capacitatea guvernului de a readuce sute de mii de persoane pe piața muncii. Dacă ne referim la cei pensionați anticipat, e puțin probabil ca mare parte dintre aceștia să se mai întoarcă pe piața muncii.

Fenomenul de „detașare” la locul de muncă

De asemenea, oficialii băncii subliniază fenomenul de „detașare tot mai mare” în rândul celor care și-au părăsit locul de muncă sau au renunțat să mai caute un loc de muncă din 2020 până acum, potrivit The Telegraph.

Peste o jumătate de milion de oameni au părăsit piața muncii din UK de la începutul pandemiei, ceea ce, estimează Banca Angliei, va afecta performanța economică pe termen lung.

Guvernatorul băncii, Andrew Bailey, spune că, deși datele oficiale au arătat că mulți dintre ei nu și-au căutat job din cauza stării de sănătate precare, decizia de a se pensiona anticipat a jucat probabil un rol mai important.

Deși e prea devreme pentru a judecă impactul pe termen lung asupra economiei, este puțin probabil că însănătoșirea acestora să-i încurajeze să se întoarcă la muncă, având în vedere că și ultimii locuitori din UK din generația „baby boomers” (cei născuți după război), vor ieși la pensie în acest deceniu.

„Populația îmbătrânește, același lucru s-ar fi întâmplat indiferent dacă ar fi fost sau nu pandemie" a declarat Bailey, citat de The Telegraph.

Optimismul parlamentarilor

Parlamentarii, în schimb, sunt mult mai optimiști. „Nu cred că banca centrală înțelege ce se întâmplă pe piață muncii. Oamenii nu se întorc pentru că de prea multe ori nu au motivație să se întoarcă: fiscul îi taxează atât de mult, iar companiile sunt împovărate de atâtea reglementări. Populația este afectată de o inflație mare, de dobânzi ridicate, de taxe mari și de reglementări mult prea stricte. Trebuie să relaxăm reglementările pentru a face UK mai competitivă”, a declarat fostul lider conservator Sir lain Duncan-Smith.

Deficitul de personal care persistă ar putea determina firmele să-și păstreze angajații mai mult decât se estima.

Banca se așteaptă că numărul concedierilor în perioada de recesiune, adică în 2023-2024, când economia UK ar urmă să aibă o perioada de scădere, să fie cu 400.000 mai mic decât se aștepta anul trecut.

Companiile ar urmă să „reducă mai curând orele de lucru, în loc să ia măsuri de concediere” arată banca. În același timp, Banca Angliei și-a majorat la 6% estimarea de creștere medie a salariilor, având în vedere deficitul de forță de muncă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.