Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vulpe (ANP): Penitenciarele de la Caracal şi Berceni vor rezolva problema supraaglomerării din sud

Inquam Photos / Octav Ganea
Marius Vulpe ANP Inquam Photos

Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Marius Vulpe, susţine că penitenciarele care vor fi construite la Caracal şi Berceni vor rezolva problema supraaglomerării doar în sudul ţării. "E clar că cele două penitenciare nu vor rezolva problema supraaglomerării. Fiecare în parte are câte 1.000 de locuri. Când vorbim despre 8.500 de locuri deficit, 2.000 nu vor rezolva supraaglomerarea din toată ţara, vor rezolva supraaglomerarea din sudul ţării. (...) ANP are posibilitatea să hotărască unde execută pedeapsa un deţinut, legal vorbind să-i transfere şi astăzi facem lucrul acesta ca să echilibrăm efectivele. Din păcate, deţinuţii au pârghii, nu numai prin cereri, pentru că o cerere o poţi refuza. (...) Însă atunci când deţinutul înaintează o plângere unei instanţe din celălalt colţ de ţară e clar că va fi citat acolo, de aceea vorbeam de unul dintre dezideratele noastre de a reuşi să propunem, să promovăm modificarea legislaţiei care să permită judecătorilor să citeze deţinuţii din orice colţ al ţării s-ar afla şi să nu mai cheltuim, să îi transferăm de la un penitenciar la altul şi cu siguranţă se vor împuţina şi astfel de procese când deţinutii vor vedea că nu vor mai fi transferaţi cum doresc ei", a spus Vulpe, cu prilejul prezentării raportului de activitate al ANP pe 2016.

El a precizat că anul acesta nu vor începe lucrări efective la penitenciarele de la Caracal şi Berceni, explicând că sunt alocate câte două milioane de lei pentru fiecare dintre cele două studii de fezabilitate. "Două milioane de lei alocate pentru fiecare studiu anul acesta. (...) În 2017 nu vor începe lucrări efective la cele două penitenciare, nu se va băga buldozerul în pământ, sunt alocaţi bani doar pentru două studii de fezabilitate. (...) Dacă procesul de achiziţie decurge normal şi în câteva luni avem un astfel de studiu, vom solicita ministerului să parcurgem etapa următoare - licitarea proiectului şi achiziţii", a spus Vulpe.

Întrebat despre construcţia din Pantelimon, el a amintit că sediul respectiv a fost preluat prin 2006. "A fost sediul arestului DNA, PNA-ului, el aşa a fost preluat de ANP, dacă nu mă înşel, prin 2006. Din păcate, comunitatea locală de acolo, prin reprezentanţii ei, Primăria, o lungă perioadă a refuzat să elibereze certificate de urbanism, avizele necesare, pentru că nu şi-au dorit un penitenciar în apropiere. Anul trecut am găsit înţelegere cu noua conducere şi ne eliberează acest certificat. Trebuie să alocăm bani în primul rând pentru a revizui proiectul, pentru că, dacă stă din 2006 până astăzi, a stat în ploaie şi vânt, vă daţi seama că s-a deteriorat", a precizat şeful ANP, conform Agerpres.

El a menţionat că se vor crea şi noi locuri de detenţie în penitenciare. "Sunt trei penitenciare - Deva, Codlea şi Giurgiu - unde vom crea noi locuri de detenţie şi vom moderniza la Deva. În plus, mai avem patru locaţii unde, pe fonduri norvegiene, vom crea noi locuri de deţinere, dar nu în acest an, în acest an doar demarăm lucrările la Vaslui, Baia Mare, la Târgu Mureş şi la Codlea", a declarat Vulpe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.