Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vulturul nazist rămâne în picioare! Un proiect controversat a fost anulat: 'Dacă se vrea pace, primul lucru de făcut este unitatea'

Nazism

Preşedintele Uruguayului, Luis Lacalle Pou, a anunţat că renunţă la proiectul său controversat de a topi un vestigiu nazist - un vultur din bronz descoperit pe un cuirasat german din Al Doilea Război Mondial -, pentru a face din el un porumbel al păcii, informează AFP, conform AGERPRES.

"Există o majoritate zdrobitoare care nu este de acord cu această decizie şi, dacă se vrea pace, primul lucru de făcut este unitatea. Este clar că (acest proiect) nu reuşeşte asta", a declarat preşedintele uruguayan în timpul unei deplasări în estul ţării.

Artistul uruguayan Pablo Atchugarry, care fusese ales pentru a realiza porumbelul până în noiembrie, a fost înştiinţat că proiectul este anulat.

Vulturul nazist devine porumbelul păcii - Finalul unei povești fabuloase cu căutători de comori și un distrugător german /FOTO


De când fusese anunţat, vineri, acest proiect de a topi vulturul descoperit în urmă cu 17 ani pe epava unui crucişător nazist scufundat în largul Uruguayului în 1939 a primit numeroase critici în mediile cultural şi politic, inclusiv în cadrul coaliţiei aflate la putere.


"Este o idee pe care o aveam de mai mulţi ani, de a transforma un simbol al violenţei şi războiului într-un simbol al păcii şi unităţii", explicase vineri preşedintele uruguayan în faţa presei.

Sculptura de doi metri anvergură şi care cântăreşte 350 de kilograme orna pupa navei Amiral Graf Spee, un cuirasat implicat în una dintre primele operaţiuni navale din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Căpitanul Hans Langsdroff a scufundat cuirasatul - unui dintre cele mai mari ale celui de-al III-lea Reich - pe 17 decembrie 1939, după bătălia de la Rio de la Plata contra unor nave britanice.

Sculptura fusese găsită în 2006, după zece ani de cercetări în apele uruguayene şi, în urma unei bătălii procedurale, Curtea Supremă a Uruguayului decisese că vulturul din bronz este proprietate a statului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.