Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Washington Post demontează o ipoteză în cazul atentatelor de la Bruxelles

teroristi Bruxelles

Fotografia neclară cu cei trei atacatori de pe aeroportul Zaventem din Bruxelles a dat naștere mai multor speculații privind modul în care au acționat. „De ce purtau mănuși cei doi care s-au aruncat în aer?”, este întrebarea la care au încercat să răspundă jurnaliștii de la New York Times.

În fotografia respectivă, frații Khalid și Brahim El Bakraoui au fiecare câte o mănușă în mâna stângă. Ca si la atentatele din 13 noiembrie de la Paris, explozibilul folosit în capitala Belgiei a fost triperoxid de triacetonă (TATP) și, cum la Bataclan atentatorii au avut detonatoarele în mână, a apărut prima ipoteziă: teroriștii de pe Zaventem au folosit mănuși pentru a ascunde dispozitivele. Practic, o baterie ar fi fost suficientă pentru detonare. Jimmie C. Oxley, profesor de chimie la Universitatea din Rhode Island și unul dintre cei mai cunoscuți experți în TATP, contrazice însă această ipoteză. Exploizibilul s-a aflat în două dintre bagajele atacatorilor – nu în centuri, ca la Paris - și date fiind cantitatea mare de TATP, numărul victimelor și distrugerile provocate, este puțin probabil ca detonatoarele să fi fost sub mănușile din mâna stângă a celor doi, susține Jimmie C. Oxley.

Vezi şi: HALUCINANT Cum a sărbătorit ISIS atentatele din Bruxelles / FOTO

De ce folosesc teroriștii ISIS acest tip de explozibil? Pentru că se poate fabrica din ingrediente ușor de obținut: peroxid de hidrogen concentrat și acetonă, potrivit Washington Post. Substanța rezultată este însă foarte volatilă și puternică, fiind cunoscută ca „Mama lui Satana”. Pe de altă parte, jurnaliștii de la New York Times remarcă atât calmul, cât și înfățișarea teroriștilor. Aceștia au făcut tot posibilul pentru a nu atrage atenția forțelor de securitate din aeroport. Gruparea teroristă Stat Islamic și-a instruit atacatorii să își radă bărbile atunci când se află în țări occidentale, pentru a nu ieși în evidență, reamintește publicația citată, conform Digi 24.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.