Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Washington-ul se declară îngrijorat de condițiile în care s-a desfășurat referendumul din Rusia

Cristi Șelaru
Moscova Kremlin

SUA s-au declarat joi îngrijorate cu privire la condiţiile în care s-a derulat referendumul asupra Constituţiei în Rusia, organizat pentru a-i permite preşedintelui Vladimir Putin să rămână în această funcţie până în 2036, informează AFP potrivit Agerpres.

"Suntem îngrijoraţi de informaţiile cu privire la eforturile guvernului rus în vederea manipulării rezultatelor recentelor voturi asupra amendamentelor constituţionale, inclusiv de informaţiile cu privire la o constrângere a alegătorilor, la presiuni (exercitate) asupra celor care se opun amendamentelor şi la restricţii impuse observatorilor independenţi la vot", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Morgan Ortagus.

SUA sunt îngrijorate în special de amendamentul "ce i-ar putea permite preşedintelui Putin să rămână la putere până în 2036", a adăugat ea.

Unul dintre amendamentele cele mai controversate îi conferă lui Vladimir Putin opţiunea a două mandate suplimentare la terminarea celui actual în 2024. El va avea astfel posibilitatea de a rămâne la Kremlin până în 2036, când va împlini 84 de ani.

"În întreaga lume, ca principiu, SUA se opun amendamentelor constituţionale ce favorizează preşedinţi în funcţie sau le prelungesc mandatul, mai ales în contexte în care lipsesc condiţiile necesare pentru un proces democratic liber şi corect", a mai spus Ortagus.

Potrivit rezultatelor oficiale, ruşii au validat în proporţie de 77,92% revizuirea Constituţiei.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a calificat acest vot drept "o enormă minciună", invitându-şi susţinătorii să se mobilizeze pentru viitoarele alegeri regionale în septembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.