Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Washingtonul va face 'tot ce este necesar' pentru a asigura securitatea translatorilor afgani

politico.eu
Lloyd Austin

Statele Unite vor face "tot ce este necesar" pentru a asigura securitatea translatorilor afgani, a promis joi şeful statului-major american, generalul Mark Milley, într-un moment în care retragerea americană din Afganistan a depăşit 50%, în avans faţă de termenele stabilite, notează AFP preluat de agerpres.

Departamentul de Stat este cel care gestionează dosarul, fiind însărcinat să acorde vize afganilor, în special translatorilor, care se tem pentru viaţa lor după plecarea forţelor străine din Afganistan, dar Pentagonul a început deja pregătirile în acest sens, a reamintit cel mai înalt gradat american, chestionat în Congres cu privire la această "datorie morală" a Statelor Unite.

"Vă pot asigura că guvernul american va face tot ce este necesar pentru a asigura securitatea şi protecţia celor care au cooperat cu noi timp de două decenii", a adăugat el.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, care participa la aceeaşi audiere în faţa Comisiei pentru forţele armate a Senatului, a aprobat. "Este foarte important pentru noi, facem presiuni din partea noastră la maxim pentru a merge cât mai repede posibil", a spus el.

Odată cu retragerea accelerată a trupelor NATO, mii de traducători şi interpreţi ai ambasadelor şi forţelor militare occidentale se îndreaptă spre consulate în speranţa de a obţine o viză de imigrare, de teama represaliilor dacă talibanii vor reveni la putere la Kabul.

Potrivit ambasadei americane la Kabul, aproximativ 18.000 de afgani aşteaptă în continuare procesarea cererii lor.

Luni, talibanii le-au cerut translatorilor afgani de pe lângă trupele internaţionale "să-şi recunoască greşelile", dar să rămână în Afganistan pentru că "nimeni nu ar trebui să părăsească ţara".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.