Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Waze se schimba din temelii: Cea mai folosită funcție ar putea fi interzisă

Captura YT
Waze

Institutul belgian pentru siguranță rutieră, Vias, propune interzicerea notificărilor referitoare la radare oferite de aplicații precum Waze, Flitsmeister și Coyote.

Conform unui studiu, șoferii care utilizează sisteme de avertizare a radarelor primesc cu aproape 50% mai multe amenzi pe kilometru parcurs în comparație cu cei care nu dispun de astfel de dispozitive. Aceasta reprezintă concluzia unui studiu, iar în urma acestor constatări, institutul susține interzicerea acestui tip de dispozitive, mai ales având în vedere că acestea facilitează evitarea controalelor, conform Go4it.

Aproximativ o treime dintre șoferii care circulă pe șoselele din Belgia folosesc astfel de sisteme, care îi avertizează în privința amplasării radarelor sau a echipajelor de poliție.

Pare a fi un efort ineficient, deoarece șoferii care recurg la astfel de sisteme primesc mai multe amenzi pentru depășirea vitezei legale comparativ cu cei care nu utilizează astfel de dispozitive.

La fiecare 10.000 de kilometri parcurși, se observă că acești șoferi primesc cu 50% mai multe amenzi legate de radare în comparație cu cei care nu se bazează pe un sistem de avertizare. Această discrepanță este semnificativă, mai ales că utilizatorii acestor sisteme tind să parcurgă distanțe mai mari.

În adiție, șoferii par să fie mai puțin conștienți de pericolele asociate cu depășirea vitezei. Aceștia manifestă o predispoziție mai mare de a crede că nu există niciun pericol atunci când conduc cu viteză mai mare decât limita, în special atunci când drumul este liber.

Aplicații precum WAZE pot avea un impact negativ asupra concentrării șoferilor

În plus, unele sisteme oferă avertizări și despre controale rutiere, facilitând astfel posibilitatea ca un șofer aflat sub influența alcoolului să își schimbe traseul atunci când observă semnalarea unui control pe Waze, de exemplu.

Din acest motiv, Vias susține interzicerea raportării radarelor prin sisteme GPS sau aplicații mobile. Stef Willems de la Vias, citat de VRT NWS, afirmă că o astfel de interdicție ar transmite un mesaj clar că comportamentul periculos pe șosele nu poate fi tolerat. Astfel de interdicții sunt deja în vigoare în Germania și Elveția.

"În Elveția, poți fi amendat dacă ești prins folosind un dispozitiv Coyote." Utilizarea aplicației Waze este permisă în Elveția, deoarece a existat o înțelegere între autoritățile elvețiene și Waze. Waze a eliminat toate camerele de viteză din baza lor de date pentru teritoriul elvețian, conform explicațiilor lui Willems.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.