Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Wikileaks: Israelul a planificat strămutarea palestinienilor din Gaza în Egipt, în Peninsula Sinai, în timpul invaziei terestre

ExpressPress
wikileaks

Planurile pentru Fâșia Gaza atribuite guvernului israelian au fost publicate de organizația Wikileaks pe platforma X.

Potrivit Antena 3, una dintre variantele luate în calcul de statul evreu presupune relocarea populației din Gaza în Egipt, în Peninsula Sinai.

Wikileaks susține că, la o săptămână după atacul Hamas din 7 octombrie, Ministerul israelian al Informațiilor ar fi întocmit acest plan controversat în zece pagini și conținând trei variante pentru palestinienii din Gaza.

Presa internațională remarcă faptul că o astfel de planificare nu s-ar fi putut face fără știrea premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Trimiterea palestinienilor din Gaza în Sinai este doar una dintre variantele de lucru, marcată drept varianta C în document.

Wikileaks a recuperat documentul de pe un site evreiesc

Documentul distribuit de Wikileaks a apărut pentru prima dată site-ul evreiesc Mekomit. Sursa primară susține, de altfel, că documentul este validat de Ministerului israelian al Informațiilor.

Conform planului, operațiunea militară anti-Hamas a Israelului a fost concepută să înceapă din nordul Fâșiei Gaza, urmând să se deplaseze spre sudul enclavei.

Desfășurarea ulterioară a evenimentelor arată că, într-adevăr, IDF a lansat intervenția terestră de vinerea trecută în nordul Gaza, după mai multe săptămâni de bombardamente aeriene intense și după avertismente repetate la adresa rezidenților, de a evacua zona luptelor și a merge spre sud.

Documentul mai arată că în Peninsula Sinai ar trebui înființate tabere de corturi, pentru cazarea palestinienilor strămutați.

Planul a fost, aparent, dat peste cap de opoziția fermă a guvernului de la Cairo, care a menținut închis punctul de trecere Rafah, ba chiar a mobilizat tancuri în apropiere și a avertizat că Egiptul este dispus să sacrifice milioane de vieți pentru a-și apăra teritoriul.

Guvernul israelian neagă că lucrează după documentul dezvăluit de Wikileaks

Doar recent acest punct de trecere a fost deschis pentru o evacuare limitată în Egipt a răniților, a străinilor și a locuitorilor din Gaza acer au dublă cetățenie.

Cabinetul israelian a negat că documentul publicat de Wikileaks ar fi unul de lucru.

În pofida dezmințirii, autoritățile egiptene și palestiniene l-au denunțat vehement.

„Suntem împotriva trimiterii palestinienilor oriunde în acest fel. Dacă se face o astfel de încercare, atunci nu va fi permisă. Ceea ce s-a întâmplat în 1948 (strămutarea palestinienilor la crearea statului Israel, n.r.) nu se va repeta", a avertizat Aabil Abu Rudaineh, purtătorul de cuvânt al președintelui palestinian Mahmoud Abbas.

Celelalte două posibilități, marcare A și B în documentul publicat de Wikileaks, presupun păstrarea actualei populații palestiniene în Gaza și trecerea acesteia sub conducerea Autorității Palestiniene a lui Mahmoud Abbas, respectiv instaurarea unei conduceri arabe locale.

Însă niciuna dintre aceste două variante nu va oferi "efectul de descurajare și schimbarea de conștiință necesare", riscul fiind acela ca Israelul să se confrunte peste alți câțiva ani cu aceleași probleme cu care se confruntă din 2007 (de când Hamas a preluat conducerea în Gaza, n.r.)" se menționează în documentul publicat de Wikileaks.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.