Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Winnetou, interzis în Germania? 'Asta îmi amintește de vremea stalinismului' (Fostul director al Memorialului Stasi Hohenschönhausen)

bild.de
Winnetou

Fostul director al Memorialului Stasi Hohenschönhausen, Hubertus Knabe, este îngrozit: "Asta îmi amintește de vremea stalinismului, când cărțile lui Winnetou erau disponibile doar pe sub mână".

O editură germană a anunțat că retrage două noi cărți care aduc un omagiu unui personaj foarte popular din literatura pentru copii, după ce a fost acuzată de rasism și de apropriere culturală.

De generații întregi, copiii l-au îndrăgit pe eroul indian Winnetou, creat de Karl May (1842-1912). Dar acum, șeful apașilor amenință să dispară pe veșnicele terenuri de vânătoare din cauza nebuniei "woke".

Editura Ravensburger Verlag a scos fără menajamente din circulație cartea sa cu noul film Winnetou "The Young Chief Winnetou" (care rulează din 11 august) - și în același timp și alte titluri Winnetou. Librăriile nu mai pot comanda aceste titluri. Motivul: Acuzații de rasism din partea activiștilor de stânga pe internet, informează bild.de.

Se pare că librăriilor li s-a interzis să mai comande cărțile de la Ravensburger și, de asemenea, se pare că acestea au fost retrase de pe Amazon. Edițiile altor edituri erau încă disponibile.

Editura a declarat că a răspuns la "numeroasele reacții negative" în urma publicării cărților destinate grupei de vârstă 7+, legate de un film de lungmetraj recent lansat, intitulat The Young Chieftain Winnetou, inclusiv una pentru cititorii începători.

Decizia editurii a stârnit o dezbatere cu privire la oportunitatea retragerii și a filmului.

Christoph Ploß (37 de ani, CDU) a declarat că este "complet absurd ca până și Winnetou, cu care generații întregi din Germania au crescut ca model de urmat, să fie acum interzis."

Ulrich Lange (53 de ani, CSU), vicepreședinte al grupului parlamentar CDU/CSU: "Această evoluție este din ce în ce mai absurdă - nimeni nu mai înțelege acest lucru!"

Fostul director al Memorialului Stasi Hohenschönhausen, Hubertus Knabe (63 de ani), este îngrozit: "Asta îmi amintește de vremea stalinismului, când cărțile lui Winnetou erau disponibile doar pe sub mână".

Șeful Ravensburger, Clemens Maier, contraatacă, spunând: "având în vedere realitatea istorică, opresiunea populației indigene, se desenează un tablou romanticizant cu multe clişee".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.