DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Yamal: instalațiile terminalului Utrenny din cadrul proiectului Arctic LNG 2 vor fi puse în funcțiune în mai 2023

dredgingtoday.com
utrenny

Echipamentele pentru primul tren tehnologic cu o capacitate de aproximativ 7 milioane de tone vor fi livrate la terminal în toamnă, informează portnews.ru.

Instalațiile terminalului Utrenny pentru GNL și condensat de gaze construite în portul maritim Sabetta din peninsula Yamal în cadrul proiectului Arctic LNG 2 vor fi puse în funcțiune în mai 2023, potrivit portalului oficial al proiectelor naționale din Rusia. Echipamentele pentru primul tren tehnologic cu o capacitate de aproximativ 7 milioane de tone vor fi livrate la terminal în toamnă.

Livrările de GNL și condensat de gaz din câmpul Utrenny din Peninsula Gydan vor începe după ce primul tren va fi supus procedurilor de pornire și punere în funcțiune.

Terminalul Utrenny este secțiunea nr. 2 a portului maritim Sabetta în cadrul proiectului Arctic LNG 2 al NOVATEK. Construcția terminalului, inclusiv a instalațiilor aflate în proprietate federală și reconstrucția canalului maritim, sunt incluse în Planul cuprinzător de modernizare și extindere a infrastructurii de bază (CPMI) până în 2024. Canalul de acces la terminalul Utrenny, cu o lungime de 5,6 km și o lățime de 510 m, va asigura navigația în condiții de gheață rapidă și în derivă. Domeniul de aplicare a dragării este estimat la aproximativ 60 de milioane de cbm, costul lucrărilor de dragare - la 37,5 miliarde de ruble rusești. Costul total al terminalului GNL este de 95,7 miliarde RUB, bugetul de stat al Federației Ruse acoperind 70% din costul proiectului.

Terminalul Utrenny va asigura transportul la export a 21,6 milioane de tone de hidrocarburi în cadrul proiectului Arctic LNG 2, care prevede construirea a trei trenuri de GNL cu o capacitate anuală totală de 19,8 mtpa. De asemenea, instalația va produce cel puțin 1,6 mtpa de condensat de gaz stabil.

În decembrie 2022, președintele rus Vladimir Putin a semnat legea federală pentru a prelungi importul simplificat de echipamente pentru proiectul Arctic LNG 2 până în 2025. Potrivit notei explicative a proiectului de lege, decizia de a importa echipamente tehnologice parțial asamblate pentru Arctic LNG 2 a fost luată din cauza extinderii infecției cu coronavirus în 2021-2022 și pe fondul situației geopolitice actuale. Un număr considerabil de astfel de module urmează să fie livrat pe cale maritimă din China în 2023.

PAO NOVATEK este cel mai mare producător independent de gaze naturale din Rusia și principalul dezvoltator de GNL în Arctica. Unele companii occidentale, inclusiv Technip (Franța), Saipem (Italia) și Baker Hughes (SUA), s-au retras anterior din proiectul NOVATEK. Prin urmare, proiectul Arctic LNG 2 se confruntă cu întârzieri considerabile. Conform declarațiilor anterioare, primul tren de GNL urmează să fie pus în funcțiune nu mai devreme de sfârșitul anului 2023, cu un an întârziere față de program.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.