Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Yemen: Iranul condamnă vânzările de arme către Riad

Red Pepper
Hassan Rohani

Iranul consideră că ţările care vând arme Arabiei Saudite trebuie "să fie trase la răspundere" pentru "crimele de război" comise în Yemen, i-a declarat duminică preşedintele iranian, Hassan Rohani, omologului său francez, Emmanuel Macron, relatează AFP preluat de agerpres.

Arabia Saudită, în fruntea unei coaliţii arabe care a intervenit militar în Yemen, este unul dintre marii importatori ai produselor industriei de armament din Franţa.

"În Yemen, suntem martori la crime de război, iar ţările care furnizează arme Arabiei Saudite şi coaliţiei arabe trebuie să fie trase la răspundere în această privinţă", a afirmat Hassan Rohani în cursul unei conversaţii telefonice cu Emmanuel Macron, potrivit unui comunicat oficial al autorităţilor de la Teheran.

Publicarea acestor declaraţii a fost făcută cu câteva ore înainte de sosirea în capitala Iranului a şefului diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, fost ministru al apărării, pentru o vizită oficială de o zi.

Jean-Yves Le Drian, care urmează să fie primit luni de Hassan Rohani, intenţionează să angajeze un "dialog deschis" cu autorităţile iraniene legat de programul lor balistic şi ambiţiile regionale ale Republicii Islamice, considerate "hegemonice" de Paris, potrivit Quai d'Orsay.

Franţa este de părere că Iranul joacă un rol destabilizator în Orientul Mijlociu, mai ales în Siria, Irak şi Yemen.

În această ultimă ţară, Iranul nu îşi ascunde sprijinul acordat rebelilor houthi, în lupta lor împotriva forţelor guvernamentale, însă dezminte că le livrează arme, aşa cum este acuzat de Statele Unite şi Arabia Saudită.

Riadul, în fruntea unei coaliţii arabe, duce din martie 2015 o campanie de bombardamente aeriene în Yemen contra insurgenţilor houthi care ţin sub control în special capitala Sanaa.

Pe de altă parte, Emmanuel Macron i-a cerut omologului său iranian să "exercite presiunile necesare" asupra preşedintelui sirian, Bashar Al-Assad, pentru a face să înceteze atacurile considerate "aleatorii" contra populaţiei din Ghouta Orientală, fief al rebelilor situat la porţile Damascului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.