Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premiul Nobel pentru Medicină, ediția 2016, a fost câștigat de profesorul japonez Yoshinori Ohsumi

Nobel

Omul de știință nipon Yoshinori Ohsumi a câștigat luni Premiul Nobel pentru Medicină "pentru descoperirile sale legate de mecanismele de autofagie", conform Comitetului Nobel de la Stockholm.

In acest an, 273 de oameni de stiinta au fost nominalizati pentru acest premiu, considerat cel mai prestigios din stiintele medicale. Nobelurile pentru Medicina sunt de obicei acordate pentru descoperiri medicale care ajung sa imbunatateasca sau salveze vietile a sute de mii de pacienti. In 2015, premiul a fost acordat pentru descoperirea unor noi tratamente impotriva malariei si a unor boli parazitare. De-a lungul deceniilor, numele castigatorilor Nobelului pentru Medicina au devenit cunoscute in toata lumea: Sir Alexander Fleming, Robert Koch, James Watson, Francis Crick, Ivan Pavlov.

Citește și: Un transsexual la Vatican. Papa Francisc ÎNDEAMNĂ la acceptare

Profesorul japonez Yoshinori Ohsumi are 71 de ani si este produsul scolii de invatamant japoneze, petrecand doar trei ani in Statele Unite cu o bursa post-doctorala. Activitatea de cercetare pentru care a primit premiul Nobel a inceput-o la 45 de ani, la Universitatea din Tokyo. Experimentele sale sunt considerate a fi "briliante" de catre comitetul Nobel, profesorul japonez folosind drojdie dintr-o brutarie pentru a identifica genele esentiale in mecanismul autofagiei, anunta Hotnews.ro.

Descoperirea sa tine de cercetarea fundamentala si a deschis calea pentru a intelege raspunsul organismului la infectii sau adaptarea la infometare. Mutatii in genele studiate de profesorul Ohsumi sunt implicate in mai multe forme de cancer si boli neurologice. Autofagia, mecanismul descris pentru intaia oara de profesorul Ohsumi, se refera la capacitatea celulelor de a-si distruge propriul continut pe care apoi il transporta in niste vezicule sub forma de saci pana intr-un compartiment de reciclare, lizozomii, unde se produce distrugerea propriu zisa a materialului celular.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.