Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zahărul din creier poate creşte toleranţa faţă de medicamentele antifungice (studiu)

creier uman

Zahărul din creier poate creşte toleranţa faţă de medicamentele antifungice (studiu)

Cercetătorii chinezi au dezvăluit recent că glucoza din creier poate declanşa o toleranţă antifungică faţă de o anumită ciupercă, contribuind la tratamentul meningitei fungice, informează Xinhua, potrivit Agerpres.

Cryptococus neoformans, o ciupercă ce infectează creierul uman, este principala cauză a meningitei fungice şi cauzează aproximativ 180.000 de decese pe an. În prezent, singurul medicament antifungic disponibil pentru tratarea acesteia este Amfotericina B.

În pofida excelenţei acţiunii bactericide in vitro a Amfotericinei B împotriva C. neoformans, există o incidenţă ridicată a eşecului tratamentului şi a infecţiilor recurente în cazul meningitei criptococice, ale căror cauze sunt încă necunoscute.

Pentru a răspunde acestei provocări medicale, cercetătorii de la Institutul de Microbiologie din cadrul Academiei de Ştiinţe din China au realizat un screening cu randament vizual ridicat şi au validat ţesuturi cerebrale prelevate de la şoareci şi lichid cefalorahidian uman pentru a explora efectul produs de sute de metaboliţi asupra interacţiunilor dintre C. neoformans şi Amfotericina B.

Astfel, ei au constatat că glucoza din creier determină toleranţa antifungică prin intermediul proteinei Mig1 din C. neoformans, care este un regulator al catabolizării glucozei.

Cercetătorii au descoperit că, la şoareci, Mig1 inhibă sinteza ergosterolului, un compus din membranele celulelor fungice, care este ţinta Amfotericinei B şi care stimulează producţia de inositol fosforil ceramidă, un alt compus din membranele celulelor fungice, care concurează cu Amfotericina B pentru ergosterol, limitând eficacitatea medicamentului.

Apoi, savanţii chinezi au descoperit că utilizarea unui inhibitor al inositol fosforil ceramidei alături de Amfotericina B ameliorează eficacitatea tratamentului împotriva meningitei criptococice la şoareci.

Studiul a fost publicat în revista Nature Microbiology.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.