Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zece cetăţeni străini sunt suspectaţi de poliţia din Grecia că 'au facilitat intrarea în ţară' a unor migranţi

Ekathimerini
grecia politie

Zece cetăţeni străini, patru dintre ei aparţinând unor ONG-uri diferite, sunt suspectaţi de poliţia elenă că 'au facilitat intrarea în ţară' a unor migranţi îmbarcaţi de pe litoralul Turciei, transmite marţi AFP, citând surse din cadrul poliţiei.

La finalul unei anchete de mai multe luni, desfăşurată de poliţia şi autorităţile din Lesbos, Chios şi Samos, în colaborare cu serviciile de informaţii ale Greciei, zece persoane sunt suspectate de implicare într-o reţea ce facilita imigraţia clandestină, indică poliţia din nordul Egeei.

'Printre cei zece suspecţi se află un norvegian, un britanic şi un american, membri a trei ONG-uri diferite, dar şi doi sirieni şi patru afgani', a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei, Nikos Ververis, precizând că justiţia a fost sesizată în acest dosar, scrie Agerpres.ro.

Naţionalitatea celui de-al zecelea suspect, membru al unei a patra organizaţii neguvernamentale, nu a fost încă stabilită.

'Această acţiune organizată sub pretext umanitar (...) a fost începută în iunie trecut şi vizează să ajute în mod substanţial reţelele ilegale de imigraţie', a declarat luni presei Eleftherios Douroudous, şeful diviziei de poliţie din nordul Egeei.

Conform poliţiei, persoanele suspectate au utilizat reţele sociale, fotografii şi mărturii ale unor migranţi care încercau să ajungă pe insulele din Egeea, una din porţile de intrare a migranţilor şi refugiaţilor îmbarcaţi de pe coastele Turciei.

Aceste acuzaţii intervin în contextul în care Greciei i s-a solicitat de mai multe ori de către Uniunea Europeană şi Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) să ancheteze informaţiile referitoare la respingeri de migranţi spre Turcia.

UNHCR a documentat în jur de 300 de incidente semnalate de expulzări ilegale din jurul insulelor din Egeea şi de la frontiera terestră greco-turcă între ianuarie 2020 şi martie 2021.

Guvernul conservator de la Atena, la putere din vara lui 2019, a negat în mod constant aceste acuzaţii, vorbind despre o reducere importantă a numărului de sosiri în ultimii doi ani.

În plus, a adoptat o legislaţie strictă pentru a a verifica ONG-urile prezente în ţară, ceea ce a dus la o scădere a numărului lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.