Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zece întrebări pentru ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac

youtube.com
Andreea Păstârnac

Deputaţii USR Cosette Chichirău, Matei Dobrovie şi Iulian Bulai, adresează zece întrebări delegaţiei reprezentanţilor Ministerului pentru Românii de Pretutindeni şi ai Ministerului Afacerilor Interne, în contextul informaţiilor despre existenţa unor cazuri de exploatare a cetăţenilor români aflaţi la muncă în regiunile Sicilia şi Calabria.

Deputaţii USR solicită ca răspunsurile la aceste întrebări să fie cuprinse în raportul reprezentanţilor Guvernului pe care aceştia s-au angajat să-l elaboreze în urma călătoriei din aceste zile, în Italia.

USR va urmări modurl în care Guvernul României acţionează pentru respectarea drepturilor românilor care muncesc în străinătate şi va cere informări periodice în acest sens din partea ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac.

Mai jos prezentăm lista întrebărilor adresate de cei trei deputaţi USR:

Ce măsuri concrete ați agreat cu autoritățile italiene pentru combaterea acestor încălcări ale drepturilor omului?

Cum se va desfășura cooperarea între poliția română și italiană pe acest subiect?

Ce plan concret de acțiune ați propus pentru combaterea fenomenului de ”caporalato” și în vederea informării cetățenilor români aflați pe teritoriul italian, în legătură cu riscurile exploatării în muncă, ale abuzurilor și traficului de persoane?

Ce măsuri veți lua pentru îmbunătățirea campaniilor de informare, din România, cu privire la legislația în domeniul muncii din Italia, la drepturi și îndatoriri ale cetățenilor români, la sistemul de asistență și protecție din partea autorităților române și italiene?

Care au fost demersurile autorităților române de a stopa acest fenomen de-a lungul timpului? Care au fost organismele implicate? S-a format un comitet interministerial pe tema asta?

Ce demersuri concrete a întreprins consulatul din Catania până acum pentru monitorizare, raportare și intervenție, dat fiind că problema nu este una nouă?

A existat o colaborare între poliția română și cea italiană pentru combaterea acestui fenomen de caporalat? Dar între Ministerele de Interne și de Justiție?

Ministerele vizate pot pune pune la dispoziţie victimelor resurse pentru repatrierea acestora, în cazul în care acestea o doresc?

Au pus autorităţile italiene la dispoziţia victimelor resurse pentru îngrijire medicală, consiliere psihologică şi juridică?

Există o evidenţă a numărului de persoane, de naţionalitate română, despre care se presupune că ar fi victime ale exploatării şi abuzului fermierilor din sudul Italiei?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.