Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zece protestatari au fost arestați după ce au manifestat împotriva acordului de încetare a conflictului din Nagorno-Karabah

Armenia, proteste

Zece reprezentanţi marcanţi ai opoziţiei armene au fost arestaţi joi pentru presupusul lor rol în manifestaţiile violente care denunţau semnarea de către premierul Nikol Paşinian a unui acord de încetare a focului care consfinţeşte victoriile militare ale azerilor după şase săptămâni de lupte sângeroase în Nagorno-Karabah, informează AFP, potrivit AGERPRES.

Opozanţii, printre care liderii partidelor Armenia Prosperă, al Federaţiei revoluţionare armene Dachnaktsoutioun, al Partidului Republican şi al Partidului Patria, au fost arestaţi, potrivit Biroului de anchetă al Parchetului, pentru "organizarea ilegală a unor tulburări în masă violente", infracţiune pasibilă de 10 ani de închisoare.

În noaptea de luni spre marţi, sediul guvernului şi al parlamentului au fost luate cu asalt şi parţial vandalizate. O manifestaţie fără încălcări grave a avut loc miercuri, iar o alta este prevăzută pentru joi după-amiaza.

Aceste arestări intervin după expirarea joi, la miezul nopţii (20:00 GMT miercuri), a unui ultimatum al opoziţiei prin care se cere demisia premierului Nikol Paşinian, pentru semnarea, luni, a unui acord de încetare a ostilităţilor cu Azerbaidjanul, sub egida Rusiei.

Citește și: Ungaria își modifică Constituția și încinge spiritele: familia este alcătuită din femeie și bărbat

În conformitate cu acest acord, după şase săptămâni de lupte sângeroase pentru control asupra regiunii separatiste azere Nagorno-Karabah şi districtele limitrofe, Azerbaidjanul a recucerit ample teritorii ce se aflau sub control armean de la începutul anilor 1990.

Circa 2.000 de soldaţi ruşi dintr-o forţă de menţinere a păcii sunt în curs de desfăşurare în regiune. Trupele ruse de menţinere a păcii, care urmează să rămână în regiune timp de cinci ani, au început să părăsească Rusia marţi, iar miercuri controlau deja coridorul Lacin, o trecătoare montană care leagă Armenia de Nagorno-Karabah.

Paşinian asigură că a semnat acest acord "dureros" la cererea armatei şi a responsabililor separatişti, şi că în lipsa acestuia întreaga regiune ar fi trecut sub control azer.

El a acuzat de asemenea mişcarea de contestare că este condusă de oligarhia coruptă provenită din fostul regim, răsturnat în 2018 de revoluţia populară ce l-a adus pe Paşinian la putere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.