Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zeci de jurnalişti şi militanţi pentru drepturile omului, ucişi în ultimii trei ani în Afganistan

Reuters/Omar Sobhani
Afganistan

Cel puţin 65 de jurnalişti şi activişti pentru drepturile omului au fost ucişi într-o serie de atacuri ţintite comise în Afganistan în ultimii trei ani, indică un raport al Misiunii ONU de asistenţă pentru Afganistan (UNAMA), dat luni publicităţii, transmite dpa, potrivit AGERPRES.

Potrivit raportului, care acoperă perioada 1 ianuarie 2018 - 21 ianuarie 2021, 32 dintre victime erau apărători ai drepturilor omului şi 33 erau jurnalişti.

Raportul UNAMA arată că de la începutul tratativelor intra-afgane, de la 12 septembrie 2020 până în ianuarie acest an numărul victimelor atacurilor a crescut cu 11, victimele fiind lucrători din domeniile media şi drepturile omului.

Citește și: Clotilde Armand își AMENINȚĂ angajații: dați documentele la DNA sau ZBURAȚI

Astfel de atacuri au dus la autocenzură pentru mulţi jurnalişti, la demisii sau chiar la părăsirea Afganistanului pentru a putea garanta siguranţa lor şi a familiilor lor.

''Într-o perioadă când concentrarea trebuie să fie pe dialog şi încheierea conflictului prin convorbiri şi soluţionare politică, vocile din media şi drepturile omului trebuie să fie auzite mai mult ca oricând; în schimb, ele sunt reduse la tăcere'', a spus reprezentantă specială pentru Afganistan a secretarului general al ONU.

Raportul nu atribuie în mod specific talibanilor responsabilitatea pentru aceste atacuri. Guvernul afgan a acuzat constant mişcarea Taliban că încearcă să reducă la tăcere societatea civilă.

Documentul îi solicită guvernului de la Kabul să lanseze un mecanism naţional de protecţie eficient pentru siguranţa militanţilor civici. De asemenea, UNAMA le cere actorilor non-statali, în special militanţilor talibani, să investigheze orice atacuri de care sunt acuzaţi că le comit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.