Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zeci de mii de persoane, așteptate la cel mai mare pelerinaj al catolicilor din România

turismtransilvan.ro
sumuleu ciuc

Zeci de mii de persoane sunt așteptate azi la cel mai mare pelerinaj al catolicilor din România. Reguli de respectat la pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc.

Primarul din Miercurea Ciuc, Korodi Attila, spunea că pelerinii pot merge la cel mai mare pelerinaj al catolicilor din România pe jos, cu căruţa sau cu maşini.

Este interzis accesul cu autobuzele speciale.

Oamenii trebuie să poarte masca şi să respecte distanţa de 1,5 metri.

Sâmbătă, între orele 6.00–18.00, este restricție totală de circulație cu autovehicule, în Miercurea Ciuc, pe mai multe străzi: https://www.facebook.com/primaria.miercureaciuc/posts/200134438603838?fbclid=IwAR1GioO6jSxLHPQ-AriWjKOovP1CuWf55FXE1QYF0STucJek68nE5Qq4kU8

Comerţul ambulant este interzis, conform Primăriei Miercurea Ciuc. Sâmbătă se interzice desfășurarea oricăror acte şi fapte de comerț atât pe carosabil şi pe trotuar, cât și pe domeniul privat, atât în exterior cât și în curțile sau clădirile de pe străzile Szék, Ion Căianu, Șumuleu Mic şi Câmpul Mare.

După liturghie, va avea loc un spectacol religios care descrie Drumul Crucii.

Primarul din Miercurea Ciuc estima că vor fi prezenți câteva zeci de mii de pelerini.

Rata de infectare era, vineri, în județul Harghita, de 0,61 la mia de locuitori.

Anul trecut, din cauza pandemiei, pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc din sâmbăta Rusaliilor a fost anulat.

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc este considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est şi îşi are originea în urmă cu aproape patru secole şi jumătate. În centrul pelerinajului se află Fecioara Maria, a cărei statuie a fost sculptată în lemn de tei între anii 1510 şi 1515 în stilul Renaşterii transilvănene de un artist anonim, fiind cea mai mare statuie făcătoare de minuni din lume.

Prima menţiune a statuii Maicii Domnului de la Şumuleu a părut în anul 1624, într-un inventar al bunurilor Mănăstririi şi Bisericii Franciscane, la care face referire istoricului franciscan Leonárd Losteiner, în însemnările sale din 1776-1777. Marea invazie turco-tătară din zona Ciucului, în 1661, a devastat şi incendiat complexul mănăstiresc de la Şumuleu şi Cetatea Miko (pe teritoriul actualului oraş Miercurea Ciuc), iar peste 10.000 de locuitori au pierit sau au fost luaţi în robie. Din altarul Maicii Domnului a fost salvată doar Statuia Fecioarei Maria care, după reconstruirea bisericii, în 1664, a fost aşezată pe altarul principal, alături de statuile Sfintelor Ecaterina şi Barbara. Potrivit unei legende, de atunci, în preajma unui pericol care ameninţă secuimea, faţa statuii se schimbă, iar rana de pe obraz, pricinuită de sabia unui tătar, sângerează. Sute de vindecări miraculoase şi de dorinţe împlinite sunt puse pe seama statuii Fecioarei Maria. Dovadă stau numeroase obiecte din metal, din aur şi din argint, donate de persoanele ale căror rugăciuni au primit ascultarea divină.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.