Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zeci de morți și de răniți în două atentate într-o moschee

explozie moschee

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a revendicat cele două atentate sinucigaşe comise miercuri împotriva unei moschei şiite din capitala yemenită Sanaa, atacuri soldate cu cel puţin 28 de morţi şi 75 de răniţi, potrivit celui mai recent bilanţ.

Anterior, aceleaşi surse au anunţat un bilanţ de opt morţi şi 30 de răniţi în aceste două atacuri care au vizat o moschee şiită din cartierul Jarraf, la scurt timp după rugăciunea de după apusul soarelui.

Un bărbat având asupra sa o centură cu explozibil s-a aruncat în aer în mijlocul enoriaşilor ce ieşeau din moschee imediat după rugăciune, au relatat locuitori.

În timp ce oamenii se grăbeau spre locul atentatului pentru a ajuta victimele, un al doilea individ s-a aruncat în aer la bordul maşinii sale pline cu explozibili, potrivit aceloraşi surse.

Atentatul nu a fost revendicat deocamdată, însă aminteşte de modul de operare al grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Această organizaţie ultraradicală a revendicat la 21 martie primele sale atentate în Yemen, vizând mai multe moschei şiite. Bilanţul acelor atentate a fost de 142 de morţi, unul dintre cele mai sângeroase înregistrate în această ţară.

De atunci, gruparea a vizat şi alte moschei şiite, cum a făcut-o la 29 iulie, când patru persoane au murit la Sanaa într-un atentat de acest tip.

Gruparea SI, care acţionează în mai multe ţări arabe, mai ales în Siria şi Irak, îi consideră pe şiiţi 'necredincioşi'.

Capitala Sanaa se află în mâinile rebelilor şiiţi houthi, care au cucerit, în urma unei ofensive lansate în iulie 2014 din fieful lor Saada (nord), ample zone din teritoriul yemenit. De la mijlocul lui iulie, forţele guvernamentale şi aliaţii lor au recucerit din mâinile rebelilor şiiţi cinci provincii din sud.

Rebelii houthi sunt, de la sfârşitul lui martie, ţinta unei campanii aeriene arabe conduse de Arabia Saudită, în susţinerea 'puterii legitime' a preşedintelui Abd Rabbo Mansour Hadi, care a fugit din ţară în faţa avansării rebelilor, pentru a se exila la aliatul saudit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.