Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zeci de palestinieni au protestat în Cisiordania împotriva politicii de șantaj a Statelor Unite, care le-a tăiat ajutoarele

www.reuters.com
scandal Cisiordania

Zeci de palestinieni au organizat miercuri o manifestaţie de protest în faţa "America House" din oraşul Ramallah, în Cisiordania, împotriva "politicii de şantaj financiar a Statelor Unite", după decizia administraţiei americane de a tăia toate ajutoarele acordate palestinienilor până la sfârşitul lunii ianuarie, informează agenţia Xinhua, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Jens Stoltenberg, AVERTISMENT pentru România, la întâlnirea cu Viorica Dăncilă: 'Lumea e din ce în ce mai periculoasă și imprevizibilă'

Protestatarii au scandat sloganuri precum "drepturile noastre nu pot fi supuse şantajului", cerând Autorităţii Palestiniene să închidă birourile din Cisiordania având legătură cu Statele Unite.

Issam Baker, coordonator al Facţiunilor naţionale şi islamice în oraşul Ramallah, a declarat că Statele Unite "practică o politică de şantaj" în legătură cu "drepturile palestinienilor".

"Drepturile noastre nu se negociază, iar Autoritatea Palestiniană trebuie să ia măsuri, inclusiv închiderea tuturor agenţiilor de finanţare condiţionată", a spus el.

Cu toate acestea, forţele palestiniene de securitate desfăşurate în jurul clădirii au interzis protestatarilor să se apropie de aceasta instalând garduri de metal.

Potrivit lui Baker, facţiunile palestiniene au organizat cel puţin patru proteste împotriva "America House" în ultimele trei luni.

Mustafa Barghouti, secretar general al partidului Iniţiativa Naţională Palestiniană, a declarat că protestul are loc în sprijinul Autorităţii Palestiniene, care respinge rolul SUA în regiune.

Potrivit lui Barghouti, ajutoarele condiţionale de Statele Unite au reprezentat un obstacol în calea creşterii economiei palestiniene, "deoarece de multe dintre proiectele USAID nu au beneficiat în realitate oamenii".

Mai mult de 50% dintre ajutoare s-au reîntors în Statele Unite sub formă de cheltuieli administrative şi au existat multe condiţii privind modul de utilizare a banilor, a observat el.

Până la sfârşitul lunii ianuarie, Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) îşi va închide toate birourile din Cisiordania şi Fâşia Gaza, într-un pas punitiv de presiune asupra palestinienilor pentru a reveni la discuţiile de pace.

Palestinienii au boicotat administraţia preşedintelui american Donald Trump după ce acesta a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului şi şi-a mutat ambasada în Israel la Ierusalim în mai 2018, aminteşte Xinhua.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.