Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zeci de percheziții în București și cinci județe - E vizat un grup care a furat milioane de euro în criptomonede

diicot

Într-o acțiune coordonată de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală, alături de Brigada de Combatere a Criminalității Organizate București și cu susținerea Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, autoritățile române au declanșat o vastă operațiune de percheziții în lupta împotriva criminalității organizate și a fraudei cibernetice. Operațiunea a vizat aplicarea a 40 de mandate de percheziție domiciliară în București și în județele Ilfov, Vâlcea, Brașov, Constanța și Sălaj.

Acțiunea a fost declanșată în urma investigațiilor care au indicat formarea unui grup infracțional organizat în București, în anul 2019, compus din peste 20 de membri, cetățeni români și străini. Scopul acestui grup a fost săvârșirea infracțiunilor de spălare a banilor obținuți în principal prin infracțiuni informatice, punând în practică operațiuni ilegale cu instrumente de plată fără numerar, acces ilegal la sisteme informatice, transfer neautorizat de date informatice și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

Furau criptomonede din portofelele electronice

Investigațiile au dezvăluit că grupul a sustras criptomonede din portofele electronice, provocând prejudicii de ordinul milioanelor de euro victimelor. Criptomonedele au fost transferate prin diverse portofele electronice controlate de membrii grupului, având ca destinație finală conturi deschise pe numele unor cetățeni străini. Aceștia din urmă facilitau transformarea criptomonedelor în monedă convențională, integrându-le astfel în circuitul civil în schimbul unor comisioane.

Membrii grupului infracțional au oferit, de asemenea, servicii de transfer de criptomonede persoanelor care dețineau sume de bani în numerar sau fonduri de criptomonede obținute ilicit, cu scopul de a ascunde originea ilegală a acestora.

Audierile suspecților au loc la sediul central al DIICOT, iar acțiunea a implicat eforturile combinale ale Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din Poliția Română, Serviciului Criminalistic, Serviciului Poliției Canine din Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, brigăzilor de combatere a criminalității organizate din mai multe orașe și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei Române. Notabil este și sprijinul primit din partea EUROPOL, ceea ce subliniază importanța cooperării internaționale în lupta împotriva criminalității organizate și a fraudei cibernetice.

Expertiza tehnică și criminalistică necesară pentru desfășurarea operațiunii a fost asigurată de Biroul Tehnic și de Criminalistică al D.I.I.C.O.T. și Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, demonstrând un efort coordonat la nivel național și internațional împotriva infracționalității organizate.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.