DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Zeci de specialiști în piscicultură au semnat Declarația de la Galați, un document care vizează salvarea populației de sturioni din sud-estul Europei

bzi.ro
sturioni pescuit ilegal

Zeci de specialiști în piscicultură au semnat Declarația de la Galați, un document care vizează salvarea populației de sturioni din sud-estul Europei. Acesta prevede înființarea unor ferme pentru sturioni, monitorizarea peștilor, dar și extinderea prohibiției, anunță MEDIAFAX.

Citește și: Vești uriașe! Se dau bani de la stat

Declarația de la Galați a fost semnată la finalul unei întâlniri la care au participat specialiști, oficiali și reprezentanți ai instituțiilor piscicole din România și din alte 17 țări din Europa și America de Nord.

„Documentul se numește Declarația de la Galați și vizează conservarea sturionilor din bazinul Dunării și Mării Negre. Este primul document de acest tip din România (...) Se întrevăd noi modalități de finanțare pentru diferite proiecte. Practic este o continuare firească a demersurilor începute la Berna unde a fost redactat Planul european pentru conservarea sturionilor. La Berna am construit o mașină, la Galați am construit drumul. Totul este în conformitate cu strategiile autorităților europene și române. Recomandările sunt multiple și vizează înființarea de pentru sturioni, monitorizarea peștilor, încurajarea comunităților de pescari prin diferite măsuri alternative de dezvoltare, extinderea prohibiției. Maturitatea sexuală la unii pești se atinge la 21-22 de ani. Din 2006 a fost prohibiție până în 2016, apoi a fost extinsă până în 2020”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Tudor Ionescu, șeful Centrului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Sturioni, Habitate Acvatice şi Biodiversitate din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi.

În cadrul întâlnirii, pentru prima dată au stat la aceeași masă și au gândit strategii comune oficiali care se ocupă de protecția speciilor din toate țările riverane Dunării și Mării Negre.

„Am adunat la Galați 120 delegați din cadrul administrațiilor pescăriilor și mediului, apelor, din 18 țări, plus Comisia Europeană. Nu a fost o întâlnire pur științifică, s-au creionat politici pentru conservarea sturionilor, a fost atipică. Au participat cei mai importanți experți în sturioni din Europa, unii din afara continentului european. Au fost și numeroși oficiali din cadrul organismelor de stat care se ocupă de protecția speciilor, au fost reprezentate toate statele riverane Dunării și Mării Negre, pentru prima dată au stat la aceeași masă, au gândit strategii comune”, a precizat Tudor Ionescu.

Citește și: Vești bune pentru conducătorii auto- A fost depus un proiect important

Conferința de la Galați a fost organizată de Universitatea „Dunărea de Jos”, împreună cu DSTF (Task Force Dunărea Sturgeon), Ministerul Apelor și Pădurilor din România, Ministerul Mediului din România, ANPA (Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură), WSCS (World Sturgeon Conservation Society) și WWF (World Wide Fund for Nature), sub patronajul Președinției Române a SUERD (Strategia UE pentru regiunea Dunării) și a Academiei Române.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.