Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Augustin Zegrean, despre pensiile speciale: O impozitare peste 50% este de fapt confiscare în justiția europeană

B1.ro
augustin zegrean

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, consideră că impozitarea pensiilor speciale ridică semne de întrebare în cazul contestării ei la Curtea Constituțională.

Citește și: Impozitarea pensiilor speciale a fost adoptată de Parlament: cum se va aplica noua taxă specială și cine este vizat .

Întrebat dacă i se pare că impozitarea pensiilor speciale în forma adoptată miercuri de Camera Deputaților este constituțională, Augustin Zegrean a răspuns, joi, la B1TV: „Sunt foarte multe păreri în privința asta. Există, de exemplu, o practică europeană, în justiția europeană, CEDO, care spune că o impozitare peste 50% este de fapt confiscare, iar confiscarea averii în România este interzisă. Sunt și alte argumente constituționale. Sigur că eu pot să vă spun ce scrie în Constituție, ce va face Curtea numai ei știu. Dacă vor fi sau dacă nu vor fi sesizați – oricum, dacă nu vor fi sesizați acum, legea va intra în vigoare și după aceea, sigur, toți cei care sunt afectați vor putea sesiza Curtea cu excepție de neconstituționalitate, deci nu poți să spui că dacă astăzi nu sesizează nimeni Curtea, Curtea nu se va mai pronunța asupra acestei legi. Pentru că după, dacă intră legea în vigoare, vor fi emise alte decizii de pensionare, iar acestea vor putea fi atacate în justiție. Bănuiesc că foarte mulți vor face acest lucru”.

Întrebat dacă pensiile în vigoare rămân neatinse, fostul președinte CCR a subliniat: „Nu, nu, nu. Tocmai aici e problema. Dacă astea ar rămâne neatinse, probabil că nu ar fi atâta bucurie. Problema e că acestea se impozitează. De acum înainte, se impozitează în felul acesta”.

Fostul judecător al CCR a comentat și poziția lui Nicolae Ciucă, ministrul Apărării.

„Are dreptate. În toată lumea, militarii au pensii speciale și, de când lumea, militarii au fost tratați special față de restul populației. La ei, e mai complicat pentru că ei nu au pensii contributive – la militari așa e sistemul, nu plătesc pentru pensie, nu contribuie pentru pensie, lor le este calculată solda, aia e solda, cu aia rămân”, a adăugat Augustin Zegrean.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.