Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski îl contrazice pe Putin: Trupele ucrainene continuă să recupereze terenul pierdut

news.ro
zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris ziua de duminică drept „o zi bună, o zi puternică” pe front, în special în apropiere de Bakhmut, unde forțele ucrainene spun că recuperează terenul pierdut când forțele rusești au cucerit orașul, în luna mai, relatează Reuters, potrivit mediafax.

Un oficial ucrainean de rang înalt a raportat duminică lupte grele în nord-estul țării, forțele Kievului menținându-și liniile și obținând câștiguri în unele zone.

Armata rusă a declarat că a oprit forțele ucrainene în nord-est. De asemenea, armata a declarat că a doborât trei drone ucrainene care au încercat să lovească Moscova și a avariat o clădire înaltă despre care se spune că ar găzdui birouri guvernamentale.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris ziua de duminică drept „o zi bună, o zi puternică” pe front, în special în apropiere de Bakhmut, unde forțele ucrainene spun că recuperează terenul pierdut când forțele rusești au cucerit orașul, în luna mai.

Ucraina nu a revendicat în mod direct responsabilitatea pentru atacurile cu drone, dar Zelenski a declarat că războiul „se întoarce treptat pe teritoriul Rusiei - în centrele sale simbolice”.

Forțele ruse au lansat cel mai recent dintr-o serie de atacuri aeriene nocturne, lovind ceea ce oficialii au declarat că este o „clădire nerezidențială” în orașul Harkov din nord-estul țării. Lovitura a declanșat un incendiu, dar nu au fost raportate victime.

Zelenski a raportat că numărul morților în urma unui atac rusesc asupra unei școli din orașul Sumy din nordul țării, sâmbătă, a crescut la doi, după ce echipele de salvare au îndepărtat molozul de la fața locului.

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat că forțele ruse „încearcă să ne scoată” din pozițiile ridicate din nord-estul țării, ocupate de Moscova după invazia din 2022, dar recucerite ulterior de trupele ucrainene.

Sarcina cheie a rușilor, a declarat ea la televiziunea națională, a fost „să ne deturneze forțele din zona Bakhmut, unde avem o ofensivă de succes”.

„Au atacat la nesfârșit în această săptămână. Dar trupele noastre rezistă atacurilor și uneori îi resping cu pierderi grele”, a spus ea.

Maliar a declarat că rușii au suferit „nu mai puține pierderi decât în timpul luptelor aprinse din Bakhmut”, care a căzut în mâinile forțelor rusești după mai mult de 10 luni de lupte.

Luna trecută, Ucraina a lansat o contraofensivă care se concentrează pe o campanie spre sud pentru a crea o prăpastie între forțele rusești care dețin teritorii în est și peninsula anexată Crimeea, precum și pe recâștigarea terenului din jurul Bakhmut.

Lupte violente au izbucnit și în jurul orașelor Kupiansk și Lyman, aflate în nord-estul Ucrainei.

Maliar a declarat că forțele rusești încearcă, de asemenea, „cu tenacitate să recucerească” zonele de pe frontul sudic luate de Ucraina.

Ea a precizat că Ucraina a recucerit 200 de kilometri pătrați în sud, dar că avansurile au fost limitate de poziții rusești și de mine.

Ministerul rus al Apărării, în raportul său zilnic de activitate militară, a declarat că forțele sale au reperat și au desfășurat rachete pentru a distruge o brigadă аrmoured a trupelor ucrainene în apropiere de Svatove, un oraș cheie deținut de Rusia în nord-est.

Forțele ruse, a precizat aceasta, au respins, de asemenea, patru atacuri ucrainene în apropierea orașului Lyman, mai la sud.

Relatările de pe câmpul de luptă nu au putut fi verificate în mod independent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.