Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski, mesaj și pentru România: 'Ucraina nu are niciun drept să cadă doar de dragul de a menţine o pace în Europa!'

reuters.com
zelenski

Ucraina nu are niciun drept să cadă doar de dragul de a menţine o pace în Europa faţă de acest război oribil, a declarat preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski, la conferinţa de presă organizată la un an de la începutul invaziei ruse, răspunzând întrebării unui jurnalist român, relatează News.ro.

”Ce vreau să spun societăţilor dumneavoastră este că voi aţi învăţat atât de multe de la poporul ucrainean, pentru că ştiu că aţi găzduit foarte mulţi dintre oamenii noştri care au fost forţaţi să fugă de război, femei şi copii. Eu cred că voi aţi înţeles asta. Prin a ajuta Ucraina, îi ajutaţi pe toţi. Dacă se reduce sprijinul, se reduce sprijinul pentru integritatea şi suveranitatea voastră într-un final”, a afirmat Zelenski.

Întrebarea adresată liderului de la Kiev de către trimisul special al TVR în Ucraina Alex Costache a fost: ”După un an de război, simţiţi că solidaritatea altor ţări a scăzut? Se simte o oboseală? Care este mesajul dumneavoastră pentru cei care simt că obosesc?”

Răspusul lui Zelenski

”Este foarte greu să vorbim despre suportul care scade. În fiecare zi simt sprijinul în galben şi albastru de peste tot din lume. Sunt recunoscător pentru asta. Pentru mine asta contează. Dar nu vorbim despre o diminuare a muncii, vorbim de sprijinul concret pentru Ucraina. Ce vreau să spun societăţilor dumneavoastră este că voi aţi învăţat atât de multe de la poporul ucrainean, pentru că ştiu că aţi găzduit foarte mulţi dintre oamenii noştri care au fost forţaţi să fugă de război, femei şi copii. Eu cred că voi aţi înţeles asta. Prin a ajuta Ucraina, îi ajutaţi pe toţi. Dacă se reduce sprijinul, se reduce sprijinul pentru integritatea şi suveranitatea voastră într-un final. Aşa cum am spus, dacă trece o rachetă prin spaţiul aerian românesc şi sunteţi în spaţiu NATO, dacă, Doamne fereşte, racheta explodează pe spaţiul vostru, NATO trebuie să se gândească, ori menţinem unitatea NATO şi arătăm putere sau nu. Dacă ei vor să arate putere, trebuie să caute care sunt opţiunile de răspuns. Eu vreau ca vocea mea să fie auzită nu de către ţările membre NATO, ci de către societăţile acelor ţări membre NATO, de către oamenii de rând. Ucraina nu are niciun drept să cadă, doar de dragul de a menţine o pace în Europa faţă de acest război oribil. Eu cred că Rusia merge înainte în ciuda sancţiunilor”, a replicat Volodimir Zelenski.

Context

Preşedintele Volodimir Zelenski a ţinut vineri, în ziua în care s-a împlinit un an de război, o conferinţă de presă-maraton, care a durat peste două ore şi în care a vorbit faţă în faţă cu zeci de jurnalişti din întreaga lume. La finalul conferinţei, preşedintele a mărturisit că ultima întrebare care i-a fost pusă a fost şi cea mai grea.  Ultima întrebare din conferinţă a fost una de natură personală, despre modul în care el şi familia sa fac faţă realităţii războiului. Preşedintele Zelenski a mărturisit că a fost "cea mai grea" dintre zecile de întrebări care i-au fost adresate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.