Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski, mutare neașteptată în Ucraina: Un om-cheie, înlocuit

reuters
zelenski

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a efectuat o schimbare în conducerea forțelor speciale ale armatei joi, marcând a doua modificare în jumătate de an a șefului acestei unități care operează în teritoriile ucrainene ocupate de Moscova, conform informațiilor furnizate de Reuters.

 

Demiterea colonelului Serhii Lupanciuk şi numirea în locul său a generalului de brigadă Oleksandr Trepak a fost anunţată prin două decrete separate publicate pe site-ul preşedintelui ucrainean, care nu a oferit nicio explicaţie pentru această decizie.

Din 2014, Trepak a participat activ la operaţiunile de apărare în estul Ucrainei împotriva rebelilor separatişti susţinuţi de Rusia. El a fost implicat în conducerea operaţiunii de respingere a asaltului rusesc asupra aeroportului din Doneţk, una dintre operaţiunile majore de la acea vreme.

Lanţul de comandă al armatei ucrainene a fost schimbat la diferite niveluri din februarie, când Zelenski l-a înlocuit pe comandantul-şef, Valeri Zalujnîi, cu comandantul de atunci al forţelor terestre, Oleksandr Sîrski, în cadrul unei remanieri majore.

La vremea respectivă, Zelenski a declarat că o nouă conducere militară preia controlul asupra forţelor armate, promiţând să "repornească" sistemul prin aducerea unor comandanţi cu experienţă care să înţeleagă nevoile de zi cu zi ale trupelor.

Această reorganizare a venit într-un moment de incertitudine pentru Ucraina, în condiţiile în care trupele ruse au început să avanseze în est, profitând de lipsa de personal ucrainean pe front, precum şi de stocurile de proiectile de artilerie în scădere.

Şeful operaţiunilor speciale înlocuit pentru a doua oara în şase luni de Zelenski

 

De asemenea, joi, printr-un decret separat, Zelenski l-a numit din nou pe Dmitro Hereha în funcţia de comandant al forţelor de sprijin ale armatei, post din care a fost demis fără nicio explicaţie în martie, potrivit Agerpres.

Lupanciuk a fost numit la conducerea forţelor speciale în noiembrie trecut, după demiterea bruscă a predecesorului său în funcţie Viktor Horenko.

Demiterea lui Horenko a fost văzută la acea vreme ca un semn al unei rupturi tot mai mari între Zelenski şi comandantul său şef de atunci (Valeri Zalujnîi), care a fost concediat câteva luni mai târziu.

Forţele speciale nu au un profil public, dar se crede că au fost implicate în cele mai ambiţioase operaţiuni ale Ucrainei în zonele controlate de Rusia şi în special în peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.