Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski operează noi demiteri la vârful armatei ucrainene pe fondul înaintării ruse. A fost demis șeful Direcției de Apărare al Statului

Pravda
Oleksandr Trepak

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a demis pe Serhii Rud din funcția de șef al Direcţia de Apărare a Statului din Ucraina. Decretul în acest sens a fost publicat pe site-ul preşedintelui ucrainean, anunță Pravda.

Motivele concedierii nu sunt precizate, dar se crede că are legătură cu recenta tentativă eșuată de asasinat asupra sa - cei doi adjuncți ai Șefului Direcției de Apărare a Statului au fost arestați.

Pe 9 mai, Zelenski l-a demis pe Serhi Lupanciuk din funcţia de comandant al Forțelor de Operațiuni Speciale ale Armatei Ucrainei și l-a numit în locul său pe Aleksandr Trepak. În plus, președintele ucrainean a numit un nou comandant al Forţelor de Sprijin ale Forțelor Armate ale Ucrainei, Dmitri Gerega.

„Serhii Kostiantynovych Lupanchuk va fi demis din funcția de comandant al Forțelor de Operațiuni Speciale ale Forțelor Armate ale Ucrainei... Oleksandr Serhiiovych Trepak va fi numit comandant al Forțelor de Operațiuni Speciale ale Forțelor Armate ale Ucrainei”., se spune în decretul prezidențial.

Detalii: Serhii Lupanchuk, un ofițer al Serviciului de Informații pentru Apărare a Ucrainei, a fost numit comandant al Forțelor de Operațiuni Speciale în noiembrie 2023, după demiterea notorie a generalului-maior Viktor Khorenko. Chipul lui Lupanchuk nu a fost niciodată dezvăluit publicului în timpul mandatului său în Forțele de Operații Speciale.

Pentru referință: Pe baza informațiilor din surse deschise, generalul de brigadă Oleksandr Trepak este un militar al Forțelor de Operațiuni Speciale ale Forțelor Armate ale Ucrainei și un erou al Ucrainei. Trepak a participat la apărarea aeroportului Donețk în 2014-2015.

Context:

La 3 noiembrie, președintele Volodimir Zelenski l-a demis pe Viktor Khorenko și l-a numit pe Serhii Lupanciuk noul comandant al Forțelor de Operațiuni Speciale ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

În discursul său de seară din aceeași zi, Zelensky a spus că Khorenko va continua să îndeplinească sarcini speciale ca parte a Informațiilor de Apărare a Ucrainei.

Khorenko însuși a declarat că nu cunoștea motivele din spatele demisiei sale din funcție, după ce a aflat despre aceasta prin mass-media.

La 4 noiembrie, Biroul Președintelui Ucrainei a declarat că Zelensky l-a demis pe Khorenko din funcția de comandant al forțelor de operațiuni speciale, la cererea ministrului apărării Rustem Umierov .

Umierov a spus că nu va explica motivele demiterii lui Khorenko , dar s-a aventurat că Khorenko este necesar pe „un anumit front”.

--

 

Tot azi președintele Volodimir Zelenski l-a demis pe Valeri Zalujnyi, fostul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit unui decret prezidențial publicat online pe 9 mai.

Decretul prevedea că Zaluzhnyi a fost demis „din serviciul militar din motive de sănătate” și și-a păstrat „dreptul de a purta o uniformă militară”. Decretul este datat 8 mai.

Zaluzhnyi își va începe noul rol de ambasador al Ucrainei în Regatul Unit în următoarele săptămâni, după ce a fost înlocuit de Oleksandr Syrskyi în funcția de comandant șef în februarie.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.