Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski, primire triumfală la Bruxelles: a cerut avioane, o aderare rapidă, și a făcut o dezvăluire 'bombă' legată de planurile Rusiei cu Republica Moldova

captura youtube
zelenski Bruxelles

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că mai mulţi lideri ai Uniunii Europene, cu care s-a întâlnit personal la Bruxelles, sunt gata să furnizeze Kievului avioane, dar luarea unei astfel de decizii nu este garantată şi presupune o serie de provocări, relatează Reuters, citat de news.ro.

După prima sa întâlnire în persoană cu toţi cei 27 de lideri naţionali ai unei Uniuni la care Ucraina doreşte să adere, Zelenski nu a specificat cine i-ar putea furniza avioane şi a spus că unele acorduri sunt încă în lucru, în timp ce altele nu pot fi făcute publice.

Ţările UE au furnizat cantităţi mari de arme Ucrainei în ultimul an şi au devenit din ce în ce mai obişnuite cu gândul de a trimite armament greu, cum ar fi tancuri de luptă, dar încă nu s-au angajat - cel puţin în mod public - să trimită avioane de luptă şi rachete cu rază de acţiune mai mare, invocând îngrijorări legate de o potenţială escaladare a conflictului.

"Europa va fi alături de noi până la victoria noastră. Am auzit de la mai mulţi lideri europeni (...) disponibilitatea de a ne oferi armele şi sprijinul necesar, inclusiv avioanele", a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă la Bruxelles. El nu a detaliat, dar a spus că mai multe vor fi decise în cadrul unor întâlniri bilaterale.

Zelenski le-a spus liderilor UE că Rusia luptă nu numai împotriva Ucrainei, ci şi împotriva unei Europe "libere şi unite". Ca exemplu, el a povestit că Ucraina a descoperit recent un plan al serviciilor secrete ruseşti "pentru distrugerea Moldovei", pe care l-a împărtăşit cu preşedinta Maia Sandu. Zelenski nu a oferit alte detalii. La rândul său, Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova a confirmat că a primit informaţii din partea Ucrainei despre încercările de destabilizare a ţării, dar nu a putut dezvălui detalii.

În contextul în care UE pregăteşte un al zecelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei odată cu împlinirea, la 24 februarie, a unui an de la începerea războiului, Zelenski a cerut blocului european să limiteze exporturile de tehnologie către Rusia pentru a reduce capacitatea Moscovei de a produce noi rachete pentru război.

UE caută, de asemenea, modalităţi legale de a utiliza banii ruşi deja îngheţaţi pe teritoriul său pentru a finanţa reconstrucţia Ucrainei după război, deşi persistă preocupări juridice majore.

"Este corect ca aceste active să fie folosite pentru reconstrucţia Ucrainei", a declarat Charles Michel.

Ovații în picioare pentru Zelenski, dar aderarea Ucrainei la UE stârnește mai puțin entuziasm

Deşi a spus că "o Europă liberă nu poate fi imaginată fără o Ucraină liberă" şi în ciuda tuturor aclamaţiilor şi ovaţiilor primite în picioare în timpul vizitei sale la Bruxelles, Zelenski a auzit de la şeful Consiliului European, Charles Michel, că drumul spre aderarea ţării sale la UE va fi lung şi greu.

Ucraina face presiuni pentru ca negocierile de aderare la UE să înceapă anul acesta. Zelenski le-a spus liderilor UE că vor rămâne în istorie, la fel ca părinţii fondatori ai comunităţii, dacă vor ajuta acum la instaurarea păcii în Ucraina şi la aderarea acesteia la UE.

Dar, în timp ce unele ţări UE sunt dornice să ofere Ucrainei impulsul moral care ar veni odată cu începerea negocierilor de aderare, altele sunt mult mai precaute. Acestea subliniază că viitorii membri trebuie să îndeplinească o serie de criterii - cum ar fi combaterea corupţiei - înainte de a putea începe negocierile.

Când Zelenski a declarat la conferinţa de presă că "atunci când spun anul acesta, mă refer la anul 2023", Michel i-a spus că va trebui mai întâi să obţină acordul tuturor statelor membre. Michel a subliniat că "drumul spre pace, reconstrucţie şi aderare va fi un drum lung şi greu", înainte de a adăuga: "Vom fi alături de voi la fiecare pas".

Comisia Europeană urmează să spună în octombrie dacă Ucraina îndeplineşte criteriile pentru a începe negocierile de aderare, iar apoi este nevoie ca statele membre să fie de acord în unanimitate.

Anterior, în discursul susţinut în faţa Parlamentului European, Zelenski îşi exprimase recunoştinţa pentru sprijinul acordat atât de politicieni, cât şi de cetăţenii obişnuiţi din UE. El a fost îndelung ovaţionat, în picioare, de către legislatorii UE, care l-au aclamat şi aplaudat, unii dintre ei purtând culorile albastru şi galben ale drapelului ucrainean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.