Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski s-a dus la Roma și a intrat direct în război cu politicienii din Italia

meloni zelenski

După summitul G7 prezidat de Italia la Kiev, Volodimir Zelenski trage un semnal de alarmă asupra capcanelor propagandei rusești în Italia și cere Romei să facă mai mult. "Şi aceasta este o armă" pentru a ajuta Ucraina, a subliniat președintele în conferința de presă pentru împlinirea a doi ani de la începerea războiului, în timp ce dezbaterea politică italiană găsește cu greu o condamnare unanimă a Kremlinului pentru moartea lui Aleksei Navalnîi. "Pregătim o listă - nu numai în ceea ce privește Italia - cu numele propagandiștilor ruși. Este o listă lungă și vrem să o prezentăm Comisiei Europene, Parlamentului European, liderilor UE și Statelor Unite", a mai explicat liderul ucrainean.

Dar dacă războiul se combate și prin informație, prioritatea principală rămân armele pentru Kiev, care acum mai mult ca niciodată insistă asupra nevoii de sprijin din partea partenerilor. Pentru că războiul se dezlănțuie pe front: conform lui Zelenski, 31.000 de soldați ucraineni au murit în luptă în doi ani, în timp ce 180.000 de invadatori au fost uciși în război. "Rusia înțelege câți oameni au părăsit frontul", explică Zelenski, oferind primele cifre privind pierderile ucrainene de la începutul invaziei. Cifrele încearcă să dea o măsură a războiului, care nu oferă vești bune ucrainenilor de săptămâni întregi, în timp ce proviziile se epuizează: jumătate din armele promise de Occident sunt livrate cu întârziere, a dezvăluit ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov. Kievul, însă, nu renunță și încearcă să dea dovadă de optimism: după un 2022 "de supraviețuire" și un 2023 "de rezistență", Zelenski vede un "punct de cotitură" în 2024 pentru Ucraina. Și pentru a face acest lucru, Kievul pregătește o nouă și "puternică" contraofensivă asupra căreia "există un plan clar", a spus președintele, fără a oferi alte detalii. Speranța este că va merge mai bine decât campania de anul trecut, care a eșuat – justificarea lui Zelenski – pentru că "planurile pentru contraofensiva noastră erau pe masa Kremlinului înainte de a începe". La rândul său, Rusia, prezice Zelenski, va lansa o nouă ofensivă în mai sau la primăvară.

Zelenski acuză Europa că nu trimite arme în Ucraina

"Victoria Ucrainei depinde de noi", insistă Zelenski, adresându-se Occidentului. Şi în Italia există "diferite tipuri de armament care ne-ar putea ajuta. Dar nu totul depinde de Italia, vorbim și de țările G7 și UE, au multe arme și muniții de dat". În timp ce rămâne impasul în Congresul american cu privire la ajutorul acordat Kievului, guvernul ucrainean spune că este "profund convins că Statele Unite nu vor abandona" țara invadată. Premierul Denîs Şmîhal se așteaptă, de asemenea, la sosirea a 12 miliarde de dolari de ajutoare financiare americane, în acest an. În paralel, dezbaterea occidentală continuă cu privire la utilizarea activelor rusești pentru finanțarea rezistenței ucrainene: "Trebuie să fim mai îndrăzneți", este încurajarea premierului britanic Rishi Sunak. "Împreună cu G7, trebuie să găsim modalități legale de a confisca activele și de a trimite fondurile în Ucraina". Totul se joacă pe teren, așadar. Pentru că nu poți negocia cu "un surd și cu un om care își ucide adversarii" precum Putin, reiterează Zelenski, care lucrează la summitul său pentru pace cu speranța că îl va putea realiza în Elveția, la primăvară. La summit se va semna un document care va fi, apoi, livrat Rusiei, explică liderul. Însă textul se va baza pe "formula de pace" a Kievului, care vede ca piatră de temelie retragerea completă a Rusiei din teritoriile ocupate și restabilirea granițelor din 1991. Condiții inacceptabile pentru Moscova, care între timp bombardează - 263 de atacuri în 24 ore la Zaporijjia -, se înarmează și ignoră criticile occidentale pentru moartea lui Aleksei Navalnîi.

În această privință, Putin a primit un răspuns ucrainean neașteptat: șeful Serviciului de informații militare de la Kiev, Kirilo Budanov, a declarat că, în baza informațiilor pe care le deține, oponentul rus a murit de moarte naturală, ucis de un cheag de sânge. "Asta e mai mult sau mai puțin confirmat". Cuvinte care se îndepărtează parțial de linia foarte dură de condamnare a lui "Putin ucigașul", susținută de Zelenski.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.