Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski scapă de emoții electorale în 2024 - Consens în Parlamentul Ucrainei pentru organizarea alegerilor

Ukrainian Presidential Press Off / Zuma Press / Profimedia
zelenski rada suprema

Toate forțele politice din Rada Supremă de la Kiev au semnat un memorandum privind organizarea următoarelor alegeri doar după expirarea perioadei de funcționare a Legii marțiale. Atât alegerile prezidențiale, cât și cele parlamentare trebuie să aibă loc nu mai devreme de șase luni de la încheierea Legii marțiale - au transmis oficiali din legislativul ucrainean. Amintim că Legea marțială a fost decretată în Ucraina odată cu declanșarea invaziei ruse, în februarie 2022.

Războiul a făcut imposibilă organizarea de alegeri în Ucraina, deși președintele Volodimir Zelenski spune că este pregătit să le organizeze. În același timp, el "nu se poate imagina părăsindu-și poziția", a afirmat acesta într-un interviu pentru Associated Press.

Potrivit acestuia, războiul a făcut imposibilă organizarea alegerilor prezidențiale în Ucraina, programate inițial pentru luna martie, în conformitate cu Constituția.

La rândul său, Zelenski a declarat că este pregătit să organizeze alegeri, deși majoritatea ucrainenilor sunt împotrivă, deoarece consideră că un astfel de vot este "periculos și lipsit de sens", în condițiile în care războiul continuă în jurul lor

Publicația notează că, cu un buget care prevede cheltuirea a 22% din PIB-ul țării pentru apărare și securitate națională, "economia ucraineană este reconstruită în jurul unui război fără sfârșit, la fel ca și viața de zi cu zi a cetățenilor săi".

Vorbind despre președinția sa, Zelenski a precizat că "nu există cuvinte pentru a descrie cât de dificilă este această muncă", dar, de asemenea, "nu se poate imagina părăsirea poziției sale".

"Ca să fiu sincer, nu pot face asta. Ar fi foarte nedrept, greșit și cu siguranță demotivant", a declarat el.

Alegeri în Ucraina

Alegerile parlamentare ar fi urmat să aibă loc în Ucraina în 2023. Acestea au fost planificate pentru 29 octombrie, dar invazia la scară largă a Federației Ruse și introducerea legii marțiale în Ucraina în legătură cu aceasta le fac imposibile. În plus, alegerile prezidențiale urmau să aibă loc în 2024. Acestea erau planificate pentru primăvară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.