Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski spune răspicat ce planuri are cu podul din Crimeea

Interfax
pod crimeea

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că podul care leagă peninsula Crimeea de Rusia "aduce război, nu pace" și, prin urmare, este o țintă militară.

Luni, exploziile de pe podul din Crimeea au ucis doi civili și au scos din funcțiune o parte a podului rutier, care abia de curând a revenit la funcționarea completă după ce a fost grav avariat în urma unui atac similar în octombrie. Ucraina a salutat atacul de luni, dar oficialii nu au revendicat direct atacul, iar Moscova a acuzat Ucraina.

Podul rutier și feroviar, construit de Rusia și dat în folosință în 2018, nu a fost "doar un drum logistic", a declarat Volodimir Zelenski, vorbind prin legătură video la conferința de securitate Aspen din Statele Unite. "Acesta este traseul folosit pentru a alimenta războiul cu muniție și acest lucru se face zilnic. Și ei militarizează peninsula Crimeea. Pentru noi, este de înțeles că aceasta este o instalație inamică construită în afara legilor internaționale și a tuturor normelor aplicabile. Deci, înțelegem că aceasta este o țintă pentru noi - iar o țintă care aduce război, nu pace, trebuie neutralizată", a adăugat preşedintele ucrainean, prin intermediul unui interpret.

Răspunzând la întrebările unui moderator, Volodimir Zelenski a negat orice legătură între atac și retragerea Rusiei, săptămâna aceasta, dintr-un acord susținut de ONU privind exportul de cereale din porturile ucrainene. Rusia, a spus el, a împiedicat încă de la început funcționarea coridorului de cereale. "Iar mai târziu, au luat această situație din jurul podului din Crimeea şi au folosit-o ca exemplu. Dacă nu ar fi fost podul din Crimeea, ar fi găsit un alt exemplu, un alt motiv", a subliniat Volodimir Zelenski.

Despre contraofensiva

Contraofensiva mult așteptată a armatei ucrainene, lansată luna trecută, a avut nevoie de timp pentru a fi pregătită, deoarece forțele de ocupație rusești au înființat mai multe linii defensive și au minat pe scară largă teritoriul ucrainean, a precizat preşedintele Zelenski şi a adăugat că, până acum, campania s-a concentrat pe capturarea satelor din sud și pe recucerirea zonelor capturate de Rusia în ultimele luni în est. "Ucraina nu dă înapoi. Își eliberează progresiv teritoriile, ceea ce este foarte important. Cu toate acestea, cred că ne apropiem de un moment în care acțiunile relevante pot lua amploare. Înțeleg foarte bine că este mai bine să vedem că victoria vine mai repede. Este ceea ce ne dorim și noi", a declarat Volodimir Zelenski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.