Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski, vizită-surpriză în Finlanda: 'Când ne întărim liniile de apărare, întărim frontierele tuturor partenerilor noștri'

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns miercuri la Helsinki pentru a participa la o reuniune a prim-miniștrilor țărilor nordice, găzduită de președintele finlandez Sauli Niinistö.

Zelenski a făcut doar câteva călătorii în străinătate de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 - în Statele Unite, Belgia, Polonia, Franța, Regatul Unit și acum în Finlanda.

Întâlnirea de la Helsinki a premierilor din țările nordice a fost anunțată săptămâna trecută de Biroul președintelui finlandez, dar participarea lui Zelenski a fost ținută sub tăcere din motive de securitate.

"Când ne întărim liniile de apărare, când ne restabilim frontierele, întărim frontierele tuturor partenerilor noștri, inclusiv, bineînțeles, ale Finlandei. Vechea capitală a statului agresor se află la câteva sute de kilometri de aici, de Helsinki, dar datorită eforturilor noastre comune de securitate, a luptei voastre istorice de iarnă pentru libertate și a luptei noastre curajoase de acum, agresorul nu va ajunge niciodată la Helsinki", a declarat Zelenski în cadrul unei conferințe de presă care a urmat întâlnirii sale inițiale cu Niinistö, potrivit Yle News.

De asemenea, Zelenski a planificat să participe miercuri după-amiază la summitul nordico-ucrainean. Vor mai fi prezenți premierul suedez Ulf Kristersson, premierul norvegian Jonas Gahr Støre, premierul danez Mette Frederiksen și premierul islandez Katrín Jakobsdóttir.

Întâlnirea de miercuri îi va oferi lui Zelensky ocazia de a face apel direct la liderii fiecărei țări nordice.

Garanții de securitate din partea NATO

Ucraina are nevoie de garanţii de securitate din partea NATO, a mai declarat Zelenski, subliniind că anul acesta va fi "decisiv" pentru conflictul militar cu Rusia.

"Anul acesta va fi decisiv pentru Ucraina şi pentru Europa" în relaţiile cu Rusia, a afirmat Volodimir Zelenski, în conferinţa de presă organizată la Helsinki alături de preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto.

Preşedintele Ucrainei a salutat integrarea Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică. Referindu-se la candidatura Ucrainei, Zelenski a declarat că ţara sa are nevoie de "acelaşi nivel de garanţii de securitate din partea NATO". "Este foarte important ca toate ţările NATO să se poată exprima unanim pe acest subiect" în cursul summitului de la Vilnius, programat în iulie, a insistat Zelenski.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.