Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zgonea rupe pisica-n două: Ce vrea şeful Camerei Deputaţilor

zgonea-tariceanu-mediafax

Primul Congres al Românilor de Pretutindeni, care ar urma să aibă loc la Bucureşti la data de 25 martie, a stârnit o serie de discuţii în Birourile permanente reunite ale Parlamentului cu privire la activitatea anumitor comisii parlamentare, activitate care s-ar suprapune cu cea a altor comisii sau care nu s-ar justifica. În context, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, consideră că ar trebui restrânsă activitatea unor comisii sau altele chiar desfiinţate.

Citeşte şi: Proteste violente în Brazilia: Mii de oameni au făcut scandal pe străzi / VIDEO

În ultima şedinţă a Birourilor permanente reunite din sesiunea trecută, care a avut loc la 21 decembrie 2015, a fost discutat un document privind metodologia organizării alegerii delegaţilor la Congresul Românilor de Pretutindeni. Documentul a fost întocmit de Comisiile românilor de pretutindeni din Senat şi Camera Deputaţilor. Potrivit stenogramei şedinţei, preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a arătat că acest congres se va organiza "pentru prima dată" în istoria ţării, la manifestare urmând să participe 300 de delegaţi, iar banii necesari, 300.000 de euro, fiind asiguraţi şi deja cuprinşi în bugetul Camerei Deputaţilor. Congresul Românilor de Pretutindeni este programat să aibă loc la data de 25 martie.

Citeşte şi: Legea aşteptată de milioane de români pe masa lui Cioloş: 'Să fiţi foarte atenţi'

Subiectul a stârnit o serie de discuţii mai aprinse în şedinţa BPR referitoare la numărul prea mare de comisii parlamentare. "Spre deosebire de alte parlamente, noi avem două comisii de afaceri europene care au aceleaşi instrumente şi aceleaşi obligaţii, şi, la fel, avem şi la Comisia pentru românii de pretutindeni. (...) În loc să facem o singură comisie pentru afaceri europene şi o singură comisie care să se ocupe de românii din afara graniţelor ţării aşa cum ar trebui, în schimb avem o Comisie UNESCO care nu face nimic, pe care am făcut-o pentru o persoană acum vreo zece ani şi care a rămas aşa, fiind singurul Parlament din lume în acest fel, toate atribuţiile fiind pe Guvern în materia UNESCO, nefiind legată de activitatea parlamentară, dar noi am rămas cu ea, pentru că nu există voinţă din partea liderilor grupurilor parlamentare. Eu spun de doi ani de zile: noi avem o Comisie pentru revoluţionari, care nu mai are obiectul activităţii, dar noi o păstrăm la 26 de ani de la Revoluţie", a declarat Zgonea în şedinţa Birourilor permanente, potrivit stenogramei citate.

Citeşte şi: Sorin Roşca Stănescu îl demască pe Victor Ponta: Ce intenţii are fostul premier

El a adăugat că a propus liderilor grupurilor parlamentare ca, atunci când va exista voinţă politică, să se restrângă activitatea comisiilor menţionate. "În ceea ce priveşte Comisia pentru revoluţionari, vă spun cu sinceritate că m-am uitat pe ultimele ordonanţe şi la "atribuţiile comisiei" şi comisia nu mai are nici un atribut, decât că comisia este chemată în judecată pentru fapte şi acţiuni care au fost acum circa zece ani, când s-a suplimentat numărul de revoluţionari. Este obligaţia Comitetului liderilor (n.r. de grupuri parlamentare) să facă propunerile, eu doar vă ridic această problemă şi vă aduc la cunoştinţă că la 26 de ani de la Revoluţie noi mai facem ceva ce nu mai avem în atribuţii. Putem să facem altceva - o subcomisie, dar nu o comisie permanentă", a mai menţionat Valeriu Zgonea. La rândul său, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a adăugat ironic că unele comisii se pot desfiinţa, "dar ar fi păcat pentru că unii îşi pierd poziţiile", potrivit celor de la Agerpres.

Citeşte şi: AŞA CEVA Un profesor vrea să calmeze elevii cu arma / FOTO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.