Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zi de doliu în Ucraina în urma prăbușirii avionului de la Teheran

Mediafax
Iran avion prabusit

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a decretat joi o zi de doliu naţional după prăbuşirea lângă Teheran a unui avion de linie ucrainean, accident soldat cu moartea a 176 de oameni, şi a promis că va stabili 'adevărul' în această dramă, informează AFP potrivit Agerpres

'Data de 9 ianuarie a fost decretată zi de doliu naţional', a declarat şeful statului ucrainean într-o înregistrare video publicată pe Facebook, la câteva ore după ce a revenit din vacanţă din Oman. El a depus un buchet de flori în faţa memorialului improvizat pentru cei nouă membri ucraineni ai echipajului pe principalul aeroport din Kiev, potrivit unei fotografii publicate de Preşedinţia Ucrainei.

Avionul Boeing al Ukraine International Airlines (UIA) a decolat miercuri dimineaţa din Teheran în direcţia Kiev, înainte de a se prăbuşi două minute mai târziu, provocând moartea celor 176 de oameni aflaţi la bord, majoritatea iranieni şi canadieni. În afară de echipaj, doi pasageri ucraineni se numără printre victime.

'Prioritatea Ucrainei este de a stabili cauzele acestei catastrofe. Vom descoperi fără îndoială adevărul', a promis Zelenski.

Patruzeci şi cinci de experţi au sosit la Teheran înainte de zorii zilei de joi, pentru a participa la anchetă şi în special la 'decriptarea cutiilor negre' ale aparatului Boeing prăbuşit, a adăugat preşedintele Zelenski în timp ce Teheranul a declarat deja că va refuza să le predea americanilor. Experţii ucraineni vor avea de asemenea sarcina să 'identifice şi să repatrieze' victimele ucrainene, potrivit aceleiaşi surse.

Zelenski a anunţat de asemenea că a avut o discuţie la telefon cu preşedintele iranian Hassan Rouhani cu privire la 'o întărire a cooperării' cu Kievul în anchetă, reiterându-şi apelul pentru 'abţinere de la orice manipulare, speculaţie şi teorie a complotului'.

Catastrofa aviatică a avut loc pe fondul gravelor tensiuni dintre Iran şi SUA şi la scurt timp după tirurile cu rachete trase de Teheran asupra unor baze utilizate de armata americană în Irak. Cu toate acestea, nimic nu arată că aceste evenimente ar fi legate.

Potrivit primelor elemente ale anchetei iraniene publicate în noaptea de miercuri spre joi, avionul a încercat să se întoarcă după apariţia unei 'probleme', însă 'pilotul nu a transmis niciun mesaj radio cu privire la circumstanţe neobişnuite'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.