Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zi explozivă - Liviu Dragnea a dat semnalul! Ce se va întâmpla cu 'Ordonanța Prună'

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.6/2016 privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal se află pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor. De altfel, preşedintele acestui for, liderul PSD Liviu Dragnea, anunţa că actul normativ va fi respins de Camera Deputaţilor, că se lucrează la legea de respingere şi la ce trebuie să se întâmple cu efectele pe care le-a produs, informează news.ro.

Proiectul, adoptat deja tacit de Senat, se află pe ordinea de zi a Comisiei juridice a Camerei - care este for decizional - la poziţia a 4-a. Are aviz negativ de la Comisia pentru drepturile omului şi avize favorabile de la Comisia de apărare şi de la Comisia de muncă.

Liviu Dragnea anunţa în 10 septembrie că "cel târziu săptămâna viitoare", Ordonanţa Guvernului Cioloş privind mandatele de supraveghere tehnică "va fi picată" în Cameră.

Zi de FOC la CCR! Se tranșează războiul Iohannis-PSD pe Legile justiției. Decizia judecătorilor după valul de contestări

"Cel mai tărziu săptămâna viitoare, Ordonanţa respectivă (OUG nr. 6/2016 - n.r.) va fi picată în Camera Deputaţilor. Nu numai atât, lucrăm acum în legea de respingere a Ordonanţei să punem şi ceea ce trebuie să se întâmple cu efectele pe care le-a produs", a spus Dragnea.

Referitor la această ordonanţă, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat în 11 septembrie că Guvernul Cioloş a primit aviz de la Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT)  în aceeaşi zi în care l-a cerut, adoptând Ordonanţa la două zile după iniţierea ei fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ci doar cu avizele date de CSAT, dar şi de SRI. El a spus că, deşi avizul CSM este consultativ, el trebuie cerut, însă trebuie acordat şi timp de analiză şi dezbatere a membrilor Consiliului. Toader a precizat că în Parlament se află un proiect de lege care analizează această ordonanţă, iar dacă ea va fi respinsă, toate probele administrate în baza echipelor mixte vor fi revizuite.

Ministrul a declarat că în Camera Deputaţilor se află un proiect de lege care analizează OUG 6/2016 care a permis constituirea echipelor mixte SRI-magistraţi şi a stat la baza semnării protocoalelor de colaborare şi că există posibilitatea ca această ordonanţă să fie respinsă, iar dacă acest lucru se va întâmpla, toate probele soluţionate prin echipe mixte vor fi supus revizuirii.

"Dacă respingi ordonanţa, e echivalentul unei modificări substanţiale printr-o altă ordonanţă de urgenţă. E important ca legiuitorul să stabilească ce se întâmplă cu efectele juridice (...) Dacă pică ordonanţa, legea trebuie promulgată de preşedinte şi produce efecte de la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Posibil ca preşedintele să o atace la CCR. Se respinge ordonanţa, legiuitorul trebuie să spună ce se întâmplă cu efectele juridice pe care ordonaţa le-a produs. Dacă legiuitorul spune că se menţin efectele... dar dacă le anulează, atunci toate probele soluţionate prin echipe mixte vor fi supuse revizuirii”, a mai spus Toader.

El a vorbit din nou despre ordonanţa care le-ar permite celor condamnaţi în baza protocoalelor să ceară revizuirea, iar dacă după eliminarea probelor care au fost administrate în baza protocoalelor şi soluţionate de echipe mixte nu mai rămâne niciun temei pentru condamnarea lor, să fie achitaţi.

Revanșa Coaliției în Parlament. Se pregătește UNDĂ VERDE pentru revizuirea tuturor proceselor bănuite că au fost afectate de echipele mixte SRI-DNA

"Dacă s-a terminat procesul şi cineva a fost condamnat şi hotărârea a rămas definitivă, am spus de mai multe ori, în urma stabilităţii raporturilor juridice, nu poţi să-i spui unui român să rămână în puşcărie chiar dacă a fost interceptat ilegal, chiar dacă protocolul e ilegal, chiar dacă acele comisii mixte au fost constituite în afara legii. Este posibilă emiterea unui act juridic cu putere de lege, fie şi OUG, care să permită celui care crede că a fost condamnat pe aceste procedee probatorii altele decât permite legea, pe probe ilegal administrate să ceară unui judecător să verifice dacă este aşa. Dacă judecătorul va vedea că acea condamnare a fost pronunţată pe astfel de probe, să facă o admitere în principiu, să extragă acele probe administrate ilegale, şi ce rămâne e bun rămas. Dacă nu mai rămân temeiuri de condamnare, să fie achitat”, a mai afirmat ministrul Justiţiei.

Fostul premier Dacian Cioloş, în al cărui mandat a fost emisă OUG, declara săptămâna trecută că  actuala guvernare caută "chichiţe legislative ca să împiedice finalizarea unor dosare care pun în pericol libertatea unor oameni politici”. În replică, liderul PSD, Liviu Dragnea, a susţinut că Ordonanţa 6 a fost dată "pentru a păstra SRI în câmpul tactic".

"Nu Guvernul Cioloş a decis că acel sistem de interceptări e operat de SRI, ci aceste decizii au fost luate de guvernele politice, inclusiv de partidul pentru care domnul Tudorel Toader lucrează sau partide care sunt în Guvernul din care dânsul face parte şi la un moment dat Curtea Constituţională, după ce s-a făcut o plângere, a constatat că acel instrument de interceptări sau rezultatele lui pot să fie folosite în justiţie de către procuror, dar el nu trebuie să fie operat de SRI. În momentul în care CCR a dat această decizie şi ea intra în vigoare, o serie de dosare, inclusiv de corupţie, care se aflau pe rol la procuratură sau la DNA, riscau să rămână blocate, pentru că atâta vreme cât acest sistem de interceptări nu mai putea să alimenteze legal, cu aviz de la judecător, nu mai puteau să alimenteze procurorii, ei nu puteau să continue cercetarea penală pe acele dosare şi atunci era important ca Guvernul să vină cu o alternativă care să ţină cont de decizia CCR şi să permită în continuare funcionarea acestui sistem care era legal”, a precizat Cioloş.

"A fost o ordonanţă (OUG 6 - n.r.) dată pentru a păstra în joc, în câmpul tactic, Serviciul Român de Informaţii. Ăsta a fost rostul ordonanţei date într-o singură zi. Despre Cioloş o să tot vorbim de acum înainte", a fost replica lui Liviu Dragnea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.