DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Zi plină la CCR - Decizie crucială pe Codurile penale! Iohannis așteaptă și el verdictul judecătorilor privind strategia 'România 2040'

www.ccr.ro
CCR

Curtea Constituțională va dezbate, miercuri, sesizarea președintelui Klaus Iohannis și cea a partidelor de Opoziție referitoare la proiectul privind elaborarea și actualizarea Strategiei naționale pe termen lung „România 2040”.

Pe 29 martie, PNL și USR au depus la Curtea Constituțională o obiecție de neconstituționalitate la proiectul privind elaborarea și actualizarea Strategiei naționale pe termen lung „România 2040”. Opoziția a susținut că Parlamentul a încălcat principiul separației puterilor, prin delegarea competenței exclusive a Guvernului unei alte entități.

"Apreciem că Parlamentul a încălcat și principiul separației puterilor în stat, prevăzut la art. 1 alin. (4) din Constituție, prin faptul că, pe cale legislativă, a delegat unei alte entități o operațiune de competența exclusivă puterii executive, legea fiind neconstituțională în ansamblul său. Întrucât Parlamentul a legiferat printr-o lege ordinară într-un domeniu supus reglementării prin lege organică, Legea privind elaborarea și actualizarea Strategiei naționale pe termen lung «România 2040» este neconstituțională în ansamblul său, întrucât încalcă dispozițiile art. 76 alin. (1) din Constituție, care stabilesc, inter alia, că legile organice se adoptă cu votul majorității membrilor fiecărei Camere. Art. 1 din Legea privind elaborarea și actualizarea Strategiei naționale pe termen lung «România 2040» încalcă principiul securității juridice, consacrat la art. 1 alin. (3) și alin. (5) din Constituție, în componenta sa referitoare la claritatea și previzibilitatea legii", au notat reprezentanții Opoziției în sesizarea de neconstituționalitate adresată CCR.

Decizie ISTORICĂ a Uniunii Europene: a INTERZIS mai multe articole din plastic de unică folosință

Tot azi, Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate sesizările formulare de PNL şi USR asupra neconstituţionalităţii modificărilor Codului penal şi Codului de procedură penală, adoptate de Parlament.

Astfel, CCR va discuta obiecția formulată de PNL și USR a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum și a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, obiecție formulată de deputați aparținând Grupurilor parlamentare ale Partidului Național Liberal și Uniunii Salvați România, potrivit ordinii de zi a ședinței de miercuri a CCR, afișată pe site-ul instituției.

Judecătorii Curții vor dezbate și obiecția de neconstituționalitate formulată de partidele de Opoziție la Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară, conform sursei citate.

Pe 25 aprilie, cele două partide de Opoziţie au depus la Curtea Constituţională sesizări în legătură cu proiectul care a modificat Codul penal şi pe cel care a schimbat Codul de procedură penală, iniţiative adoptate de Parlament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.