Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziarist condamnat pentru defăimarea premierului turc, 'refugiat' în Bucureşti / FOTO

Un ziarist turc a aflat la București că a fost condamnat în Turcia pentru defăimarea premierului. Celil Sağır, redactor la „Today's Zaman,, sosit la București pentru a participa la o dezbatere privind libertatea de exprimare , a aflat, imediat după ce a aterizat, că a fost condamnat în Turcia la un an și doua luni de închisoare cu suspendare, fiind acuzat de insultarea premierului Ahmet Davutoğlu. Celil Sağır a fost condamnat pentru că a exprimat o opinie critică la adresa premierului turc, opinie pe care a postat-o pe Twitter.

Citeşte şi: Paul Lambrino a ajuns în faţa procurorilor

Prezent la dezbaterea “Civil Society, Media and Normative Models at the Black Sea”, organizată de Institutul Aspen România și Institutul Turc din Istanbul, în colaborare cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și Institutul de Cercetări Interculturale din cadrul Universității Europei de Sud-Est Lumina, ziaristul de la ,,Today s Zaman,, a declarat că ceea ce se întămplă în Turcia nu-l oprește să vorbească de libertatea de exprimare, una din temele discuției.

Celil Sağır le-a povestit participanților la dezbatere despre presiunile la care sunt supuși ziariștii care nu se aliniază propagandei guvernamentale , despre cum i-a fost închis de trei ori contul Twitter, la cererea președintelui Erdogan și a consilierilor acestuia și despre cum jurnaliștii au început să petreacă mai mult timp la poliție sau în sălile de judecată, nu în redacții, cum ar fi firesc.

Detalii aici: Vizat de DNA, 'Prinţul' Paul Lambrino a ajuns de urgenţă la spital / FOTO

,, Tabloul presei în Turcia este din ce în ce mai sumbru,, a conchis ziaristul de la ,,Today s Zaman, după ce a făcut o radiografie a mass-mediei turcești . În opinia sa , discuțiile legate de libertatea de exprimare sunt strâns legate de procesul de democrație dintr-o țară, iar Turcia suferă din ce în ce mai mult la acest capitol.

Un punct de vedere similar a împărtășit, în cuvântul său de deschidere a dezbaterii, și rectorul SNSPA, Remus Pricopie, care a subliniat că ,, te uiți la presă și vezi cât de dezvoltată e democrația într-o țară,,.

Dezbaterea de la București a fost moderată de ziaristul Ovidiu Nahoi, iar printre vorbitori s-au aflat ziariști importanți din Turcia, precum Ergun Babahan, unul dintre editorialiștii ce promovează libera exprimare în cadrul ziarului Özgür Düşünce – Libertatea de exprimare , și Sezin Oney, columnist la cotidianul Taraf și realizator emisiune la postul de radio independent „Acik Radyo”.

Citeşte şi: PLAGIAT de INTEGRITATE. PNL și PSD au Coduri de Integritate. Cine de la cine s-a inspirat

De asemenea, Erkan Saka, un cunoscut blogger turc și un promotor al jurnalismului cetățenesc a vorbit despre rolul acestui tip de jurnalism în societățile în care presa intră sub control guvernamental. Despre controlul politic asupra social-media a vorbit și Prof. Dr. Osman Koroglu, Lector în cadrul Universității Fatih. Acesta a prezentat un studiu extrem de interesant, intitulat sugestiv ,,Yes, we ban,, , care a scos în evidență nu numai creșterea rolului social-media ci și a interesului manifestat de puterea de la Ankara pentru a controla social-media. Potrivit specialiștilor, ,,Turcia este un bastion al cenzurii internetului,, având în vedere cererile numeroase de suspendare a conturilor de Twitter, armatele de troli implicate de guvern și restrângerea conținutului difuzat pe Facebook, Youtube etc.

Poziții interesante despre rolul presei în democratizarea unei țări , dar și despre manipularea prin presă pe teme de interes, cum ar fi cea a refugiaților sirieni, au avut și Ioana Avădani, director CRJI, precum și Oana Popescu, specialistă în zona balcanică.

Citeşte şi: Dramă în fotbal: Un jucător de top a fost ASASINAT

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.