Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zilele Muzeului Ţăranului aduc pentru public expoziţii, târg de icoane, lansări de carte, ateliere şi proiecţii de film

muzeul-taranului-roman-publ

A zecea ediţie a Zilelor Muzeului Ţăranului va avea loc între 8 şi 18 septembrie. Ca în fiecare început de toamnă, în preajma sărbătorii Înălţarea Sfintei Cruci, cunoscută în popor şi ca Ziua Crucii, Muzeul Naţional al Ţăranului Român întâmpină anotimpul cu expoziţii noi, Festivalul povestirilor de pe Via Transilvanica, lansări de carte, ateliere, târg de icoane şi proiecţii de film.

În prima zi a evenimentului, Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, cu sprijinul Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti, vernisează joi, 8 septembrie, ora 17.00, la Sala Tancred Bănăţeanu, expoziţia de scoarţe româneşti, „Ţeserea lumii”. Expoziţia reuneşte câteva dintre cele mai frumoase scoarţe aflate în depozitele celor două instituţii naţionale, de o valoare inestimabilă, conform news.ro.

În perioada 9 - 11 septembrie, publicul este aşteptat la Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica. Vizitatorii vor putea descoperi România, de la Putna la Drobeta-Turnu Severin: destinaţii noi de călătorie, artişti şi meşteşugari veniţi de la ei de-acasă, mâncare bună şi muzică live. Festivalul va aduce „Împreună, în simbioză cu patrimoniul cultural”: gastronomie locală, destinaţii turistice, producători, muzică, artă şi meşteşug, proiecte şi asociaţii care cresc frumos comunităţile din perimetrul Via Transilvanica. Prin acest eveniment, celebrăm Zilele Europene ale Patrimoniului, sâmbătă, 10 septembrie.

În parteneriat cu Centrul de Studii Arhitecturale şi Urbane din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu vom găzdui workshop-ul Arta Paielor - Tablouri cu Paie, ce se va desfăşura luni şi marţi, 12 şi 13 septembrie, între orele 11.00 şi 15.00, în curtea Muzeului Ţăranului. De asemenea, în cadrul aceluiaşi parteneriat, între 8 septembrie şi 7 octombrie, trecătorii vor putea vedea expoziţia Arhitectură şi materiale tradiţionale de construcţii, în zona de afişare de pe Bulevardul Ion Mihalache.

Expoziţia cuprinde şapte lucrări pe tematica materialelor de construcţii tradiţionale realizate de studenţii arhitecţi din anii universitari 2020-2022, în coordonarea lect. dr. arh. Laura-Andreea Dobrescu.

Marţi, 13 septembrie, începând cu ora 16.00, la Sala Media, va avea loc conferinţa de lansare a proiectului finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA - Dragă Arhivă. Laborator de inovaţie muzeală. Invităm publicul la o discuţie critică, dar relaxată, despre relevanţa arhivelor muzeale astăzi şi oportunităţile prin care ele pot deveni inspiraţie pentru industriile cultural-creative.

Miercuri, 14 septembrie, de la ora 18.00, vom deschide, Sala Acvariu, Expoziţia Meşterului crucer Vasile Marin, din Brebu. Expoziţia este concepută în completarea Târgului iconarilor şi al meşterilor cruceri, care va avea loc, în acest an, în perioada 16 - 18 septembrie. Descoperiţi în târg: prăznicare, sfinţi protectori, heruvimi, Crucea în variante închipuite şi zugrăvite pe icoane pe lemn, icoane pe sticlă, icoane de vatră, cruciţe, cruci de mână, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte şi lucrări care se înscriu în teritoriul artei sacre. De asemenea, cei mici sunt aşteptaţi la ateliere de încrustaţii în lemn şi de pictură pe sticlă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.