Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua în care Plahotniuc a arătat că este noul șerif în Moldova

moldova

Hotnews:

Partidul lui Vlad Plahotniuc a darimat astazi guvernul din care facea parte. Cu doua saptamini in urma, procurorul apropiat de acelasi partid ceruse arestarea lui Vlad Filat, concurentul lui Plahotniuc pentru puterea absoluta in Moldova. Acum, cu PLDM in degringolada, Plahotniuc are toate cartile in mina pentru formarea unui nou guvern care sa mimeze orientarea pro-europeana. El are insa si cartile necesare pentru a deraia complet Moldova din drumul spre Europa. Cu o criza economica si sociala in progresie, cu mari sanse de conflicte interne, Moldova se vede condusa de un stapin in comparatie cu care Sorin Ovidiu Vintu, Voiculescu sau Patriciu par domnisoare de pension.Dar cine este Plahotniuc? Genul de racket mai destept decit angajatorii lui, Plahotniuc a acumulat bani si a devenit un nume cunoscut in Moldova in anii 2000, cind a ajuns director general al Petrom Moldova. Din acel moment a inceput sa acumuleze si putere politica, pe care a folosit-o initial ca sa cistige influenta pe linga Vladimir Voronin, apoi ca sa rupa o parte din partidul acestuia si sa construiasca un partid tot mai important in Moldova, Partidul Democrat. A continuat sa stringa bani prin afaceri in domenii diverse, dar esential pentru el a fost controlul pietei media: prin agentia lui publicitate controleaza mare parte din bugetele de reclama din tara, detine mare parte din piata TV si radio prin trustul Prime TV.In paralel, a dus o lupta la baioneta impotriva lui Vlad Filat, cel care acumulase, la rindul sau, o putere uriasa in micuta republica ce balansa permanent intre UE si Rusia. In urma negocierilor politice din ultimii ani, Plahotniuc a reusit sa-si asigure controlul asupra procuraturii si, in ultimele luni, asupra serviciilor secrete. Adaugati la asta bani, enorm de multi bani pentru o tara ca Moldova, adaugati influenta politica majora, adaugati lovitura uriasa de forta prin arestarea preventiva a lui Filat, adaugati reintrarea in legatura cu Rusia (dupa ce a avut o scurta perioada in care isi racise relatiile cu Moscova) si veti avea imaginea unui personaj scapat de sub orice control.

Ziarul Financiar:

Scandalurile, frâ­na-rea brutală a economiei chineze şi a economiilor emergente în general, prăbuşirea preţurilor materiilor prime, presiunile legislative sau managementul prost fac să se clatine coloşi care au rezistat zeci de de­cenii pe scena business-ului mondial. American International Group (AIG), un gigant al asigurărilor care după ce a fost salvat în 2008 de la faliment de guvernul american prin cel mai mare bailout de acest gen de până atunci, de 185 miliarde dolari, şi-a răsplătit managerii cu bonusuri de 165 milioane dolari, are în faţă perspectiva scindării în trei bucăţi la presiunile investitorilor activişti Carl Icahn and John Paulson. Icahn şi Paulson sunt nume de legendă ale scenei financiare internaţionale. Argumentul lor este că divizându-se în bucăţi mai mici, AIG poate scăpa de reglementările costisitoare impuse de autorităţile americane în efortul de a împiedica apariţia unor pericole precum cele care au paralizat sistemul financiar în timpul crizei, scrie The Wall Street Journal.Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană şi una dintre cele mai mari din Europa, pare să aibă probleme şi mai mari. Grupul a anunţat că va elimina 35.000 de locuri de muncă până în 2020, dintre care 20.000 în următoarele 24 de luni, va renunţa la active cu o bază totală de costuri de patru miliarde euro şi va ieşi de pe pieţele din Argentina, Chile, Mexic, Uruguay, Peru, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Malta şi Noua Zeelandă. Banca vrea, de asemenea, să-şi înjumătăţească baza de clienţi la nivel internaţional. Banca a raportat pentru trimestrul trei pierderi record de şase miliarde euro şi că nu va plăti dividende pentru 2015 şi 2016. Deutsche Bank este implicată în mai multe scandaluri legate de manipularea dobânzilor şi de corupţie în urma cărora a fost schimbată radical conducerea sa... VW se confruntă cu primele pierderi în 15 ani, Shell a raportat cele mai grele pierderi din ultimul deceniu, iar acţiunile ArcelorMittal s-au prăbuşit cu 50% anul acesta.

Romania Libera:

Cuplurile de chinezi pot avea de acum doi copii, autorităţile de la Beijing anunţând oficial joi, 29 octombrie, sfârşitul politicii zisă a „copilului unic“, în vigoare din 1979. Decizia, considerată istorică, prezentată adesea drept un cadou al puterii politice care relaxează controlul asupra vieţii private a cetăţenilor, este în realitate un imperativ economic şi social. Evoluţiile sunt destinate corijării îngrijorătorului dezechilibru bărbaţi-femei /116/100) din ţară şi stopării îmbătrânirii populaţiei. Anunţul pune capăt unei politici de  circa 35 de ani şi era aşteptat după numeroasele apeluri în acest sens a experţilor chinezi. Decizia a fost luată în cel de al 5-lea plen al  Comitetului Central al PC chinez – reunit de luni în cel mai mare secret - care s-a încheiat joi.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.