Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua internațională a cafelei: Beneficiile și riscurile consumului acestei băuturi

cafea

Ziua internațională a cafelei se sărbătorește pe 1 octombrie, din 2015, când Organizația Internațională a Cafelei a lansat evenimentul la Milano. Băutura prezintă, potrivit specialiștilor, numeroase beneficii, prevenind diabetul și bolile cardiace, dar și riscuri, precum producerea fracturilor, scrie Mediafax.

Cercetătorii din lumea întreagă au analizat beneficiile consumului de cafea în cazul unor maladii precum diabet, boli cardiovasculare și hepatice și sindromul colonului iritabil. Numeroase studii au adus argumente în sprijinul beneficiilor consumului de cafea, dar multe altele au subliniat și riscurile.

Cafeaua conține numeroși nutrienți utili, precum riboflavina (vitamina B-2), niacina (vitamina B-3), magneziu, potasiu, antioxidanți.

Cafeaua, una dintre cele mai populare băuturi din lume, are un număr redus de calorii, dar adăugarea de zahăr și frișcă îi poate modifica mult conținutul nutrițional. O ceașcă de cafea neagră obișnuită conține aproximativ două calorii.

Printre beneficiile consumului de cafea se numără efectul minim asupra frecvenței cardiace, îmbunătățirea diurezei, rolul protectiv la nivelul vaselor sangvine cerebrale, creșterea longevității, ameliorarea statusul mintal. Consumată după mese, în cantitatea mică, previne somnolența postprandială dată de redistribuția sangvină, afirmă medicul Vasi Rădulescu într-un articol publicat pe leapsadesanatate.ro.

Citește și: ŞOCANT: Ce substanţe periculoase conţin pliculeţele de ceai

De asemenea, consumul de cafea poate preveni cancerul colorectal, ajută la dezvoltarea masei musculare, promovează arderea grăsimilor, ajută la optimizarea masei corporale, îmbunătățește circulația la nivelul foliculului pilos, putând astfel stopa căderea părului, scade riscul de deces de orice cauză, riscul de accident vascular cerebral, cel de diabet zaharat, previne mai multe tipuri de cancer.

Nu în ultimul rând, consumul de cafea poate fi util în reducerea degenerării nervoase și a incidenței depresiei.

Consumul de cafea este asociat, însă, și cu anumite riscuri pentru sănătate. Printre posibilele efecte negative ale consumului de cafea se numără starea crescută de iritabilitate, de anxietate, creșterea tensiunii arteriale, tremor, insomnie, glaucom, mai spune același medic.

Unele studii au arătat că femeile care consumă prea multă cafea pot prezenta un risc crescut de fracturi osoase, comparativ cu bărbații.

Iar consumul de cafea nu este considerat sigur în timpul sarcinii, unele studii asociindu-l cu avortul spontan, o greutate redusă a copilului, precum și naștere prematură.

La nivel mondial, experții estimează că se consumă zilnic 400 de miliarde de cești de cafea. Peste 50 de țări produc prețioasele boabe în America de Sud și Centrală, în Asia, Africa și Caraibe.

În medie, o persoană care bea cafea consumă aproximativ trei cești și jumătate pe zi din băutura preferată.

Țările scandinave conduc în ceea ce privește consumul de cafea pe cap de locuitor la nivel mondial. În Finlanda, se estimează că o persoană bea peste patru cești de cafea pe zi, în 2016, fiind raportată o cantitate medie de peste 12 kilograme de cafea consumate într-un an de o persoană.

În România, consumul de cafea este de 2 kilograme de persoană pe an, mai mic decât media europeană, de aproximativ 3 kilograme pe an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.