Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Militanții pentru combaterea schimbărilor climatice îndeamnă la acțiune pentru evitarea unui viitor distopic

planeta pamant

Militanții pentru combaterea schimbărilor climatice s-au adunat în fața clădirii parlamentului britanic înaintea Zilei Pământului pentru a îndemna la acțiune împotriva încălzirii globale, în timp ce voluntari din întreaga lume s-au pregătit să planteze copaci și să curețe gunoiul, scrie Reuters.

Pentru a marca cea de-a 54-a sărbătoare anuală a mediului, militanții pentru combaterea schimbărilor climatice s-au adunat în fața clădirii parlamentului britanic înaintea Zilei Pământului, sărbătorită sâmbătă, 22 aprilie, scrie mediafax.ro.

Militanții îndeamnă la acțiune împotriva încălzirii globale, în timp ce voluntari din întreaga lume s-au pregătit să planteze copaci și să facă curățenie.

Ziua Pământului din acest an, sărbătorită oficial sâmbătă, vine după săptămâni de vreme extremă, cu temperaturi record în Thailanda și un val de căldură în India, unde cel puțin 13 persoane au murit din cauza căldurii la o ceremonie care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute.

Temperaturile medii globale ar putea atinge maxime istorice în 2023 sau 2024, au avertizat climatologii.

„Impactul climatic este aici”, a declarat vineri Areeba Hamid, co-director executiv al Greenpeace UK, în timp ce activiștii pentru schimbările climatice mergeau pe strada din fața parlamentului, unii îmbrăcați în costume și vopsea verde.

Hamid a spus că atunci când vizitează orașul său natal Delhi, se simte ca și cum „ți-ai băga capul în cuptor” și că valul de căldură din Londra din 2022 a fost ca „un film distopic”.

„Nu ne mai putem permite așa ceva”.

Activiștii conduși de grupul Extinction Rebellion s-au adunat la Londra pentru a da startul unei acțiuni de patru zile, denumită „The Big One”, care coincide cu Ziua Pământului.

Aproximativ 30.000 de persoane s-au înscris la mitinguri și marșuri pentru familii, marcând o schimbare de strategie pentru un grup cunoscut pentru tacticile sale disruptive, inclusiv blocarea drumurilor, aruncarea de vopsea și spargerea de ferestre.

La nivel mondial, a existat o activitate intensă în perioada premergătoare Zilei Pământului, fiind planificate evenimente la Roma și Boston și campanii majore de curățare a lacului Dal din Srinagar, în India, și a orașului Cape Coral din Florida, afectat de uragan.

În Peru, șamanii au făcut vineri o ofrandă pentru „Pachamama”, sau Mama Pământ. Ținând în mână flori galbene și clopoței, șamanii s-au plimbat în jurul unui glob din papier-mache, în timp ce efectuau un ritual de purificare.

Ritualurile ancestrale - ale căror origini se află în culturile indigene din Peru - se fac pentru a mulțumi Pământului și pentru a conștientiza planeta, a declarat Walter Alarcon, președintele Organizației Internaționale Healing Shamans of Peru.

La începutul săptămânii, președintele american Joe Biden s-a angajat să crească finanțarea pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să lupte împotriva schimbărilor climatice și să reducă defrișările din pădurea amazoniană din Brazilia, în timpul unei întâlniri cu cei mai importanți lideri mondiali.

Guvernele nu și-au respectat nici pe departe angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Paris din 2015 de a limita încălzirea climei prin renunțarea la combustibilii fosili, pe fondul unor crize precum COVID-19, invazia Rusiei în Ucraina, penuria de alimente și legăturile tensionate dintre China și SUA, primii doi emițători de gaze cu efect de seră.

Un raport al Grupului interguvernamental de experți ONU privind schimbările climatice (IPCC) afirmă că planeta este pe cale să se încălzească cu peste 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială - un prag cheie pentru efecte și mai dăunătoare - între 2030 și 2035.

„Există o fereastră de oportunitate care se închide rapid pentru a asigura un viitor sustenabil și sustenabil pentru toți”, a declarat IPCC.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.